• C Novo mesto
  • 15:53
  • Sre, 22.09.2021

Ste se cepili s cepivom AstraZenece? Znan nov neželeni učinek

Na seznamu je novi neželeni učinek cepiva AstraZenece. Evropska agencija za zdravila (Ema) je priporočila, da se v informacije o cepivu doda opozorilo, naj vsak, ki začuti šibkost ali paralizo okončin, poišče pomoč zdravnika.

Če začutite šibkost ali paralizo okončin, obiščite zdravnika

Znan je novi zelo redki neželeni učinek cepiva AstraZenece: guillain-barrejev sindrom. Na podlagi analize dodatnih podatkov o cepivu je Ema ugotovila, da obstaja povezava med cepivom AstraZenece in guillain-barrejevim sindromom. Gre sicer za zelo redek neželeni učinek, ki se pojavi pri manj kot enem od 10.000 ljudi. Omenjen sindrom je nevrološka motnja, ki lahko povzroči začasno paralizo. Imunski sistem namreč poškoduje živčne celice, kar povzroči bolečino, mišično oslabelost, otrplost, v najhujših primerih celo paralizo. Večina bolnikov po bolezni kljub vsemu popolnoma okreva. Ema svetuje, naj ljudje, ki začutijo šibkost ali paralizo okončin, takoj poiščejo zdravniško pomoč.

Doslej 833 primerov sindroma od 592 milijonov porabljenih odmerkov cepiva

Do 31. julija je bilo po svetu poročano o 833 primerih pojava sindroma od skupno porabljenih 592 milijonov odmerkov cepiva AstraZeneca. Ema je guillain-barrejev sindrom dodala tudi med zelo redke neželene učinke cepiva Johnson & Johnson, saj gre prav tako za vektorsko cepivo.

Ker gre za zelo redek stranski učinek, Ema še vedno poudarja, da so koristi cepiva večje od nevarnosti.

Pripravil NaDlani.si; Foto: arhiv