• 23.02C Novo mesto
  • 18:13
  • Sob, 06.06.2020

Ste si vzeli 40 dni brez alkohola?

Na žalost je alkohol v naši kulturi še vedno preveč cenjen, še vedno ga radi zagovarjamo. Čeprav s seboj nosi grozljive posledice, velikokrat rečemo: »En deci ga pa lahko.« In se tako tolažimo, čeprav jih iz tega decilitra kaj kmalu nastane več – preveč.

Postni čas je zato ravno pravi čas, da si vzamete premor od uživanja alkoholnih pijač. Morda se jih po koncu posta ne boste dotaknili nikoli več, morda vmes ugotovite, da je življenje lahko lepo tudi brez ene same kapljice opojne pijače. Če si še niste vzeli 40 dni brez alkohola, lahko še vedno začnete – prav danes!

Alkohol je namreč najbolj razširjena droga v Sloveniji. Kot družba smo zelo strpni do pitja in opijanja, čeprav alkohol povzroča resne, celo tragične posledice – tistemu, ki ga uživa in vsem njegovim najbližjim. Kadar so težave z alkoholom velike, to kaj kmalu občuti tudi širša okolica nesrečnika, ki se vdaja alkoholu. Še posebej skrb vzbujajoče je, da se vedno več mladostnikov z alkoholom sreča že pred dopolnjenim 13. letom starosti, ko so praktično še otroci, in to z dovoljenjem staršev! Odveč je omeniti, da alkohol mlademu telesu povzroča nepopravljivo škodo, ob tem pa povečuje verjetnost za odvisnost v odrasli dobi. Alkohol pa ne vpliva le na zdravje in posledično prezgodnje smrti, temveč tudi razdira družine, povečuje stiske nedolžnih otrok in drugih svojcev, povečuje stopnjo nasilja in kriminala in ogroža udeležence v cestnem prometu.

Vaš post lahko traja vse življenje

Zaradi zgoraj naštetih posledic so si tudi letos omislili akcijo, pri kateri bi 40 dni preživeli brez alkohola, torej si vzeli alkoholni post. Glavna nosilka akcije je Slovenska Karitas, poteka pa v sodelovanju z med.over.net in Agencijo za varnost prometa. Organizatorji želijo k akciji pritegniti čim večje število posameznikov, družin in skupin, da zmanjšajo oziroma prenehajo z uživanjem alkohola in da alkoholizirani nikoli ne sodelujejo v prometu. Letošnji slogan je »Izberi prav. Bodi z mano«, z njim pa želijo poudariti zlasti medosebne odnose, ki so najpomembnejši dejavnik podpore posamezniku, ki se odloči za življenje brez alkohola.

Alkohol na cesti ubija

Leta 2016 je zaradi alkohola v prometu v Sloveniji umrlo kar 38 ljudi, 170 se jih je huje poškodovalo. Alkohol v prometu je odraz kulture širšega okolja in hkrati javnozdravstveni problem. Nadzor in kaznovanje nista dovolj, pomembni so opozarjanje, svetovanje, preventivne dejavnosti. Pomembno je, da se v družbi jasno izoblikuje mnenje, da je alkohol splošni problem in da je potrebna ničelna toleranca do alkohola v prometu – med vozniki, pešci in kolesarji. Sprejemljiva je le ničelna toleranca, ki jasno sporoča, da je tveganje zaradi alkohola v prometu preprosto preveliko. V letošnjem letu se agencija akciji pridružuje na lokalni ravni v sodelovanju z  50 slovenskimi občinami, ki bodo z opozarjanjem, objavami in v terenskih akcijah opozarjale in osveščale udeležence v prometu.

In še nekaj pomembnih poudarkov, če razmišljate, da bi še kdaj pijani sedli za volan:

  • Alkohol v prometu je eden izmed glavnih dejavnikov tveganja udeležbe v prometni nesreči.
  • Zavedajte se, da se že s prvim kozarcem alkohola slabšajo naše psihofizične sposobnosti za varno udeležbo v prometu.
  • Tudi pri pešcih in kolesarjih je alkohol dejavnik tveganja, saj je vsako leto nekaj pešcev in kolesarjev, ki so utrpeli hude posledice v prometnih nesrečah zaradi alkohola.
  • Bodite dober zgled otrokom in mlajšim, nikoli jim ne ponujajte alkohola.
  • Opozorite tudi druge, da ne sodelujejo v prometu pod vplivom alkohola, to je vaša moralna odgovornost!

Pripravila: M. S. Foto: Pixabay