• 7.25C Novo mesto
  • 08:49
  • Sre, 20.11.2019

Ste slišali, kaj bo javno dostopno v novomeški občini?

Direktorica občinske uprave Mestne občine Novo mesto Vida Čadonič Špelič je s sodelovanjem novomeških lekarn krajevnim skupnostim v Regrči vasi, na Mestnih njivah in Malem Podljubnu te dni predala tri defibrilatorje. V novomeški občini je skupaj s temi zdaj javno dostopnih 40 tovrstnih srčnih spodbujevalnikov.

Hitrejša in učinkovitejša pomoč

 Čadonič Špeličeva je ob tem povedala, da bo defibrilator na Mestnih njivah na voljo pri stanovanjskem bloku 4 a, v Regrči vasi na sedežu krajevne skupnosti in na Malem Podljubnu pri tamkajšnjem gasilskem domu.

Z namestitvijo teh naprav bo na javnih točkah, kjer se zbira največ ljudi, posameznikom ob nenadnem zastoju srca omogočena še hitrejša in učinkovitejša pomoč, je še dejala.

Z novomeške občine so sporočili, da so pri nakupu omenjenih treh naprav sodelovale Lekarna Novak, Lekarna Mačkovec in Dolenjske lekarne, Mestna občina Novo mesto pa tako nadaljuje širjenje mreže defibrilatorjev na svojem območju.

Usposablanja

“Poleg dostopnosti defibrilatorjev je seveda izjemno pomembno, da jih občani znajo tudi uporabljati, zato Mestna občina Novo mesto v sodelovanju z Zdravstvenim domom Novo mesto, ki skrbi za vzdrževanje naprav, načrtuje še brezplačna usposabljanja uporabe defibrilatorja,” so pristavili.

Usposabljanja bodo predvidoma potekala jeseni, osnovno uporabo pa so zbranim krajanom prikazali ob predaji omenjenih naprav, so še zapisali na novomeški občini.

Nadlani.si, Foto: youtube