• C Novo mesto
  • 01:42
  • Tor, 28.06.2022

Ste vedeli? Uživanje soli lahko hudo ogroža vašo plodnost

Večina hrane, ki jo zaužijemo, vsebuje sol. In velika večina od nas dnevno zaužije prevelike količine soli, ne da bi se tega zares zavedali. Medtem ko FDA (Food and Drih Administration) priporoča manj kot 2300 miligramov dnevno zaužite soli, povprečni Američan zaužije vsaj 3400 miligramov soli dnevno. Res je, da sol deluje kot močan ojačevalec okusa in naredi hrano bolj slastno, vendar bi se v resnici morali bolj zadrževati in poskusiti uživati v okusih samih živil, namesto da jih nenehno začinjamo. Čeprav se vam morda zdi, da se zavedate prednosti in slabosti soli, pa tega zagotovo še ne veste. Ko boste prebrali tole, se boste morda zamislili in se potrudili, da zmanjšate dnevni vnos soli v telo.

Kaj se zgodi, če uživate preveč soli?

 Ko uživate v slanih prigrizkih, ocvrtem krompirčku in hamburgerju, najbrž ne razmišljate, kako negativen vpliv ima to na vašo plodnost. Pa bi morali! Raziskava iz leta 2015, ki so jo naredili na University of Wyoming, je pokazala, da zelo slana hrana močno ogroža reproduktivni sistem. Enako je potrdila tudi kasnejša raziskava iz leta 2020, ki so jo naredili na Princess Nourah bint Abdulrahman University. Po besedah vodilnega raziskovalca z univerze v Wyjomingu ima visoka vsebnost maščob in soli v hrani slab vpliv na plodnost, saj naj bi takšne prehranjevalne navade upočasnjevale razvoj reproduktivnih organov. Strokovnjak opozarja predvsem starše, naj posvečajo dovolj pozornosti prehranjevalnim navadam svojih otrok in naj poskrbijo, da otroci uživajo zdravo mero soli. Prekomerno uživanje soli naj bi namreč upočasnjevalo razvoj otrokovega telesa in prehod v puberteto, za povrh pa je možno, da bo kasneje povzročalo tudi težave s plodnostjo. Povzroči lahko namreč hudo neravnovesje hormonov tako pri moških kot ženskah, kar je lahko razlog za to slabšo plodnost.

Sol ne povzroča le težav s plodnostjo, ampak tudi tekom nosečnosti

Raziskava iz leta 2020 je pokazala, da pretirano uživanje soli povzroča tudi vnetja v telesu in negativno vpliva na plod v času nosečnosti. Poleg vsega tega zmanjšuje kvaliteto spermijev, odkrili pa so celo povezavo med prekomernim uživanjem soli in tveganjem za razvoj osteoporoze, debelosti, sladkorne bolezni, povišanega krvnega pritiska, bolezni ožilja in srca, slabe prebave ter avtoimunskih bolezni.

Kaj pravite? Vas bo to odvrnilo, da bi redno posegali po slanih prigrizkih?

NaDlani.si; Foto: Pexels

dolenjske lekarne poletje