Strah in groza: policija varuje ministrico Švarc Pipan, grožnje tudi otrokom

03. feb. 2024, ob 00.25
28
170 SEK

POP TV pa je dodal, da je bilo pravosodni ministrici  Dominiki Švarc Pipan zaradi groženj odrejeno policijsko varovanje.

LJUBLJANA„Drage državljanke in državljani, HVALA za množične izraze podpore in spodbude, ki dajejo vedeti, da je – bolje pozno kot nikoli – le napočil čas za neomajno vztrajanje vseh nas, da presekamo sporne politične prakse in vzpostavimo vodotesne sisteme varovalk proti vdorom parcialnih interesov pri vodenju in upravljanju države,“ je včeraj na Facebooku zapisala Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica, ki ji je lastna strank SD odrekla podporo, predsednik vlade Robert Golob pa ne.

Je bila zavedena?

Sodna stavba na Litijski cesti v Ljubljani je postala predmet politične afere, ki se bere kot kriminalna zgodba. Ministrica za pravosodje, Dominika Švarc Pipan, je izrazila ogorčenje nad odkritjem. Stavba, ki je bila tik pred koncem lanskega leta za 7,7 milijona evrov kupljena, je v zelo slabem stanju. Zanemarjeno stavbo je podjetje znanega podjetnika Sebastjana Vežnaverja leta 2019 na dražbi kupilo le za 1,7 milijona evrov, kar pomeni, da je prodajalec imel 350-odstotni dobiček. Ministrica je dejala, da je “res ogorčena nad tem odkritjem. Ne morem verjeti, da je to mogoče.” Stavba, ki naj bi bila bodoče sodišče, je v takem stanju, da se vanjo zarašča rastlinje, ima razbita okna in uničeno stavbno pohištvo. Je pa pogodbo o nakupu podpisala prav ministrica, ki sedaj trdi, da je bila zavedena s strani svojih sodelavcev. Ministrica s prstom kaže na Klemna Žiberta, Igorja Šoltesa (oba SD) in Simona Starčka (SDS).

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Sporna cenitev

Šokantno razkritje pa se nanaša na oceno vrednosti stavbe. Pred nakupom je sodna cenilka Breda Zorko ocenila, da ima stavba 2761 kvadratnih metrov površin, tržna cena na kvadratni meter pa je znašala dobrih 1063 evrov, skupaj torej slabe tri milijone evrov. Vendar je bila tik pred nakupom ministrstva, decembra lani, opravljena nova cenitev. Cena kvadratnega metra se je povišala na 1700 evrov, a ključen podatek je, da je bilo stavbi dodanih kar 2000 kvadratnih metrov površin. Cenitev je podpisal Anton Rigler, ki pa je pojasnil, da cenitve v resnici ni naredil on, ampak Breda Zorko. Zakaj se slednja ni podpisala tudi pod dražjo cenitev, ki je bila podlaga za nakup stavbe z javnim denarjem? To ostaja vprašanje brez odgovora. Nakup nepremičnine je že pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada, prav tako pa so pojasnila zahtevali tudi znotraj ministrstva za finance, opozarjajo na spletni strani Metropolitan.si in Domovina.si.

„Za vedno bom morala nositi težko breme zavedanja, da sem se tudi sama nehote ujela v premetene zanke tovrstnih praks. Pa vendar – četudi bom najverjetneje morala oditi, danes, jutri, ali kasneje, bom šla mirno, z zavestjo, da se val tega boja ne bo več dal zlahka ustaviti. Zavezujem pa se, da bom ostala del tega vala in se borila naprej, znotraj ali izven sistema. Skupaj z vami!“ je v zapisu na Facebooku dodala ministrica.

Varovanje, napadali celo otroke

Siol pa je postregel s šokantimi podatki: po spornem nakupu sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, v katerega je domnevno vpletenih več oseb, se je zgodilo več incidentov, v katerih naj bi bili fizično napadeni otroci vpletenih. S pravosodnega ministrstva so potrdili za Siol, da sta bila dva taka napada. POP TV pa je dodal, da je bilo pravosodni ministrici  Dominiki Švarc Pipan zaradi groženj odrejeno policijsko varovanje.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona YT

28
170 SEK