• C Novo mesto
  • 12:33
  • Pet, 23.02.2024

Strašne scene iz Baške grape, voda neusmiljena, najbolj ogrožene domačine že evakuirali

Zato v več vaseh in zaselkih poteka evakuacija najbolj ogroženih stanovalcev, so sporočili iz regijskega centra CZ za Severno Primorsko.

BAŠKA GRAPA – Reka Bača, pa tudi številni hudourniki, zaradi današnjega obilnega deževja ogrožajo vse več stanovanjskih in drugih objektov v Baški grapi. Zato v več vaseh in zaselkih poteka evakuacija najbolj ogroženih stanovalcev, so sporočili iz regijskega centra CZ za Severno Primorsko.

Huda ura se je na tem območju začela danes v zgodnjih dopoldanskih urah, ko so poleg številnih hudournikov prebivalce začeli ogrožati tudi zemeljski plazovi in nanosi. Dostop do nekaterih krajev trenutno ni mogoč, sprožajo se vedno novi plazovi.

Zaradi obilnih padavin so dopoldne v Baški grapi razglasili izredne razmere, v Grahovem ob Bači so sprožili tudi sirene za splošno nevarnost, so pred tem sporočili iz regijskega štaba CZ za Severno Primorsko.

Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Miha Vencelj je prebivalce opozoril, naj se ne odpravljajo na pot. Na terenu v Baški grapi so vse razpoložljive službe, vendar je lokacij veliko in se zaradi zdrsov terena sproti odpirajo tudi nove, zato velja splošna nevarnost za celotno območje.

Zjutraj so se sprožile sirene, obstaja tudi verjetnost poplav (nadlani.si)

Zaradi slabega vremena prihaja tudi do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na nekaterih mestih distribucijskega področja Elektra Primorska. Največ napak beležijo na Tolminskem (Most na Soči, Baška grapa, Šebrelje) in Ilirskobistriškem.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: CZ