• C Novo mesto
  • 08:01
  • Pet, 27.01.2023

Strokovnjaki opozarjajo: Ta navada vam skrajša življenje

Zdi se, kot da zmeraj skušamo najti način za večno ali pa vsaj zelo dolgotrajno življenje. Ena izmed stvari, ki vplivajo na našo življenjsko dobo, je zagotovo hrana, ki jo zaužijemo. Ko pride do našega zdravja, se vedno želimo prepričati, da uživamo prave napitke in pravo prehrano. Če trenutno bolehate za kakšno boleznijo ali pa imate občutek, da je nekaj narobe, je ena izmed prvih stvari, ki jih lahko sami spremenimo na boljše, naša prehrana.

Kot smo že omenili, ustrezna ali neustrezna prehrana močno vpliva na dolžino našega življenja, obstaja pa ena navada, ki še dodatno poveča tveganje za prezgodnjo smrt. Glede na zadnje raziskave, ljudje, ki si hrano na krožniku še dodatno solijo, imajo večje tveganje za prezgodnjo smrt, ne glede na vzrok.

Kako zdrava je v resnici sol?

V raziskavi je sodelovalo kar pol milijona ljudi, trajala pa je 4 leta. Vsak udeleženec je mogel izpolniti vprašalnik, kjer je odgovoril na vprašanje o tem, kako pogosto doda sol k svojemu obroku. Raziskovalci so upoštevali še druge dejavnike, ki bi lahko vplivali na rezultate, kot so starost, spol, rasa, indeks telesne mase, kajenje, alkohol, fizična aktivnost in dieta. Prav tako so upoštevali morebitne bolezni ali zdravstvena stanja, ki so jih imeli preiskovanci. Študija je kot prezgodnjo smrt definirala smrt pred 75-im letom starosti. Preiskovance so spremljali 9 let in nato pregledali rezultate. Dokazali so, da imajo tisti ljudje, ki zmeraj dodajo sol k svoji prehrani, kar 28% večjo verjetnost za prezgodnjo smrt. Prav tako je raziskava dokazala, da se tem ljudem zmanjša tudi pričakovana življenjska doba. Tako se ženskam, ki zmeraj dodajo sol, pri 50ih letih starosti življenjska doba skrajša za približno leto in pol, pri moških pa za 2,3 leta. Zato bodite odslej pozorni, da hrani ne dodate več soli, kot je potrebno.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash