• C Novo mesto
  • 19:17
  • Pet, 22.09.2023

Med neurjem umrl deček J. V. (12): Potrkal je na vrata in se zgrudil

Dečka poznanega po kraticah J. V. (12) so našli mrtvega v ulici Vuka Mandušića pred številko 34 v Novem Sadu, piše srbski Telegraf. Včeraj ob 21.45 so reševalci potrdili smrt in odredili takojšnjo obdukcijo. Še vedno ni znano, kako je deček umrl. »Trkal je na tetino okno in se nenadoma zgrudil. Stekli smo mu pomagat, a ga ni bilo več rešiti. Živi nekaj ulic stran s starši. Na telesu ni imel vidnih poškodb,« je za omenjeni medij povedal eden od sosedov. Novi Sad je tako kot večji del Srbije zajelo hudo neurje, zato srbski mediji pišejo, da naj bi deček umrl zaradi električnega udara ali strele. To naj bi ugotovila obdukcija.

Silovito neurje v Srbiji

Potem ko je silovito neurje z močnim vetrom in dežjem v petek najprej pustošilo po severni Italiji, Sloveniji in delu Hrvaške, je zvečer doseglo Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Tu je najbolj prizadelo Novi Sad na severu države, 30 ljudi pa je bilo poškodovanih. Povzročilo je tudi gmotno škodo, poročajo lokalni mediji. Med neurjem je v Novem Sadu huje bila poškodovana tudia 45-letna ženska, ko je na kiosk, v katerem je delala, padlo drevo. V bolnišnico so med drugim prepeljali tudi 73-letnika, ki je bil poškodovan, ko je njegovo hišo zadela strela, poroča srbski portal televizije N1.

Neurje je v tem drugem največjem srbskem mestu povzročilo tudi veliko razdejanje. Med drugim je padel žerjav, zrušila se je streha novosadskega sejma, poškodovana je šola, pa tudi številne avtobusne postaje, reklami panoji in prometni znaki, izruvana so bila številna drevesa. Močan veter je izruval tudi simbol mesta, drevo koprivovec v središču mesta, ki je bilo po ocenah staro več kot 130 let in pod zaščito države kot naravni spomenik. V nekaterih primestnih območjih danes nekatera gospodinjstva še vedno nimajo elektrike. Dežurne ekipe so delale vso noč, po besedah župana Milana Đurića pa si vse razpoložljive ekipe ob pomoči policije tudi danes prizadevajo odpraviti posledice, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Neurje pustošilo tudi v kampu Novigrad

V BiH je neurje največ težav in gmotne škode povzročilo v entiteti Republiki Srbski, kjer je med drugim orkanski veter zrušil televizijski oddajnik. Na območju kraja Bosanski Novi pa je padala toča v velikosti namiznoteniške žogice, poroča sarajevski portal Klix. V neurju z močnim vetrom in dežjem, ki je pred tem zajel Hrvaško, pa je bilo po prvih podatkih poškodovanih sedem ljudi, šest v kampu v Novigradu in eden v Opatiji. Še vedno iščejo moškega, ki je izginil v morju med neurjem blizu Novigrada.

Silovito neurje je na Hrvaškem v petek sprva zajelo Istro in Kvarner, ki ju je tudi najbolj prizadelo. Padala je toča, močan veter pa je ruval drevesa. Neurje se je nato premaknilo v notranjost države. Župan Zagreba Tomislav Tomašević je sporočil, da gasilci v prestolnici posredovali 200-krat, da pa poškodovanih ni bilo.

N. D.; STA, Foto: arhiv