• C Novo mesto
  • 17:10
  • Pet, 22.09.2023

Nemški RTL: Hrvaška nas ropa! Pet evrov je kepica sladoleda

Nemški RTL je objavil članek s pomenljivim naslovom Hrvaška nas ropa! 5 evrov za kepico sladoleda, v katerem se sprašuje, ali bodo poletne počitnice na Hrvaškem kmalu le za bogate. Dodajajo še, da se je vse podražilo tudi v gostinskih lokalih. »Če pogledate podražitve, bi lahko Hrvaška kmalu postala počitniška destinacija le za tiste z globljimi žepi. Turisti morajo samo za kepico sladoleda seči globoko v žep. A to še ni vse,« piše RTL in dodaja, na hrvaškem je vse dražje – tudi burgerji, pijača in restavracije.

»Nekoč sta bili najbolj priljubljeni turistični destinaciji Španija in Italija, zdaj pa je Hrvaška postala ena najbolj priljubljenih počitniških destinacij, predvsem zato, ker je dolgo veljala za najcenejšo. Zdaj pa je tudi na Hrvaškem postalo precej drago.« RTL dodaja, da v Dubrovniku kepica sladoleda stane kar 5 evrov, v Rovinju burger stane 22 evrov, v Šibeniku pa deci Aperol Spritz  11 evrov.

Zakaj je Hrvaška tako draga?

Zakaj je Hrvaška tako draga, se sprašuje omenjeni medij in razglablja, da bodo nekateri turisti v prihodnje verjetno iskali cenejšo alternativo, če bodo cene ostale enake. Posredovali so tudi izjavo rovinjskega župana Marka Paliage, ki naj bi dejal: »Pretiravali smo s cenami.« RTL kot razlog za podražitev piše, da ima Hrvaška visoko inflacijo v primerjavi s preostalimi državami EU, menijo, da so posledice pandemije še vidne, korekcija cen pa je bila tudi posledica uvedbe evra na začetku leta.

A RTL ob tem poroča, da so cene sladolednih kepic visoke tudi v Nemčiji. Dva evra in več je danes običajna cena v številnih nemških slaščičarnah, vendar se cene od kraja do kraja zelo razlikujejo. »Bodisi v slaščičarni v Nemčiji, v drugi državi ali na počitnicah na Hrvaškem, bo letos za nekatere luksuzen okusen koktajl ali osvežilen sladoled.«

N. D.; Foto: Shutterstock