• C Novo mesto
  • 20:15
  • Čet, 30.06.2022

Tako boste zaspali v desetih sekundah

poletni festival

Kvaliteten spanec je ključ do zdravja in dobrega počutja. Ali tudi vi preživite več časa tako, da skušate zaspati kot pa z dejanskim spanjem? Nikakor niste edini. Že samo neuspešen poskus uspavanja lahko povzroči cikel anksioznega občutka, ki vas še dodatno drži budne. In če vaše misli ne morejo zaspati, je zelo težko, da bo to uspelo vašemu telesu. Vendar pa obstajajo nekateri znanstveni triki, ki jih lahko preizkusite, da izklopite svoje misli in telo.

Kako zaspati v desetih sekundah?

Običajno je za tako rekordno uspavanje potreben čarobni urok. Ampak z vajo vam lahko tudi to uspe. Predstavili bomo metodo, ki celokupno traja dve minuti, ampak le zadnjih 10 sekund je ključnih za uspavanje.

Vojaška metoda je zelo priljubljena in učinkovita. Opisali so jo v Združenih državah Amerike, kjer velja za način uspavanja vojaških pilotov. Za dosego cilja je sicer potrebnih 6 tednov treninga, vendar pa na koncu lahko zaspite tudi po skodelici kave ali pa z močnim hrupom v ozadju.

  1. Sprostite celoten obraz, ne pozabite na mišice znotraj ust.
  2. Spustite ramena in ustavite napetost, pustite rokam, da padejo ob vaše telo.
  3. Izdihnite in ob tem sprostite prsa.
  4. Sprostite noge, stegna in goleni.
  5. Očistite svoje misli tako, da si 10 sekund predstavljate nekaj zelo sproščujočega.
  6. Če to ne deluje, poskušajte v glavi ponavljati »ne razmišljaj« naslednjih 10 sekund.
  7. In v roku naslednjih 10-ih sekund bi morali zaspati.

Če to za vas ni učinkovito, se morda morate posvetiti osnovam za izvajanje te metode. Sprva se naučite sproščeno dihati – poskrbite, da je izdih daljši od vdiha. Sprostite svoje mišice, postopoma sproščajte celotno telo od glave do pet. Dihanje in mišična sproščenost dokazano delujeta in omogočata hitrejše uspavanje. Prav tako pa se morate zavedati, da lahko v vaš spalni ritem posegajo nekatere duševne motnje, kot sta na primer depresivna in anksiozna motnja.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash