• C Novo mesto
  • 04:05
  • Ned, 02.10.2022

Tehniški dan na temo poklici

Učenci 8. razreda OŠ Mokronog so imeli 4. novembra tehnični dan, ki se je povezoval z njihovimi odločitvami za nadaljnjo izobraževanje, saj so spoznavali različne poklice. Poklici so letos tema vsešolskega projekta, projekta SKK in šolskega parlamenta.

MOKRONOG – Najprej smo imeli 3 delavnice o predstavitvi poklicev: poučili smo se, kaj je najpomembnejše za izbiro srednjih šol, spoznali nekaj novih poklicev ter obiskali nekaj spletnih strani, povezanih z njimi. Za boljšo predstavo o delu različnih poklicev smo nato obiskali še 2 podjetji v našem kraju. Razdelili smo se v 2 skupini, saj je bilo tako lažje izvesti obisk.

Ena skupina je obiskala podjetje Sep, druga pa podjetje Dorema. V podjetju Dorema so nam predstavili delovanje podjetja in potek proizvodnje, za konec pa smo jim postavili še nekaj vprašanj, na katera smo dobili odlične ter zelo natančne odgovore. Izvedeli smo, da ima podjetje že dolgo tradicijo (bivši Induplati), zaposlujejo pa kar cca. 60 delavcev (od tega približno 45 šivilj). Največ svojih izdelkov prodajo na tujem trgu (Nemčija, Belgija, Anglija…).

V podjetju SEP so nas lepo sprejeli in nam predstavili poslovanje podjetja. Podjetje ima dve podružnici, in sicer v Bosni in v Rusiji. Ukvarjajo se z izdelavo šob, zračnikov za prezračevanje in klimatizacijo ter še mnogo različnih plastičnih delcev. Njihovi izdelki so prisotni v različnih avtomobilskih znamkah (Volvo, Renault, BMW, Jaguar…) in tudi v znamki bele tehnike Gorenje. Podjetje ima 20 letno tradicijo. Zaposlujejo ljudi po poklicu strojni tehnik, tajnica, delovodja, menedžer… Imajo tudi sodobne stroje za brizganje in pihanje plastike ter sodobno merilno tehnologijo.

Obiska podjetij sta nam bila zelo všeč, zato se jim zahvaljujemo za prijeten sprejem, podjetju Dorema pa gre še dodatna zahvala za podarjen material.

Zapisali: učenci Žiga Finc, Lara Kočan in Nina Suljić
Mentorice Nataša Kuselj, Martina Trontelj Petrič, Ksenija Rožman
(Foto: OŠ Mokronog)

dolenjske lekarne