• 23.02C Novo mesto
  • 18:10
  • Sob, 06.06.2020

To Hrvatje sporočajo glede Slovencev! Dovoljen tudi potniški letalski promet

Hrvaška je v nedeljo odprla svoje meje za državljane Evropske unije. Do danes do 13. ure je na Hrvaško vstopilo 667 tujih državljanov, med njim je bilo 285 Slovencev, je danes povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Vstop v državo so dovolili predvsem poslovnežem, lastnikom nepremičnin in študentom.

Znova dovolila vstop v državo državljanom EU

Hrvaška je v nedeljo znova dovolila vstop v državo državljanom EU zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.

Božinović je danes dejal, da je bilo med 667 osebami, ki so doslej vstopile na Hrvaško, poleg Slovencev tudi po več kot 20 državljanov Avstrije in Nemčije. Med njimi je bilo tudi 60 oseb iz tretjih držav, večinoma iz Bosne in Hercegovine, nekaj pa tudi iz Srbije, je na današnji redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu povedal Božinović.

Kaj pa pogoji?

Hrvaški mediji navajajo, da če želijo tuji državljani prečkati mejo s Hrvaško, mora izpolnjevati enega izmed teh pogojev:
– imeti morajo dokumentacijo, s katero dokazujejo lastništvo nepremičnine ali plovila na Hrvaškem;
– prihajajo na pogreb;
– imajo dokument, s katerim dokazujejo poziv gospodarskega subjekta na Hrvaškem, interes gospodarskega subjekta za njihov prihod ali vabilo na poslovni sestanek.
 -vsi drugi tujci, ki imajo potencialne poslovne razloge, pa jih trenutno ne morejo predvideti in nimajo primerne dokumentacije, morajo svojo namero prihoda na Hrvaško sporočiti na elektronski naslov [email protected]

S torkom znova dovoljen potniški letalski promet

Od torka bo znova dovoljen potniški letalski promet tako iz držav EU kot iz tretjih držav na mednarodna letališča v Sloveniji. Prepoved letenja iz tujine na lokalna letališča pa bo veljala še do 12. junija, je danes odločila vlada.

NaDlani.si; Foto: Pixbay