• C Novo mesto
  • 18:15
  • Čet, 30.03.2023

To je Slovenka, ki gre v umret v Švico s pomočjo evtanazije

Alenka svojih otrok nima, je pa že vrsto let poročena s svojim možem Marijanom.

PTUJ – „Čeravno to ljudje težko razumejo, dejansko komaj čakam, da se vse skupaj odvije,“  Alenke Čurin Janžekovič za spletni portal PtujInfo potrdi, da bo umrla s pomočjo evtanazije!

Datuma odhoda še nima povsem določenega, a naj bi bil konec februarja ali začetek marca. Takrat ji bodo v Švici pomagali končati življenje. Prejela bo t.i. koktejl, kemijsko mešanico, s pomočjo katero ji bodo ustavili srce.

„Komaj čakam, da se to zgodi, pa da se zgodi tudi to, kar si želim od takrat, ko sem se odločila za to pot. Da minejo bolečine, da me ni. Enostavno me ni,“ priznava upokojena učiteljica in ravnateljica.

Diagnoza iz otroštva

Že v otroštvu so ji diagnosticirali bolezen, ki ji že celo življenje najeda hrustanec. Morquio sindrom – polisaharoza IV prizadene sklepe, kosti in hrustanec, ki razpadajo, oseba pa trpi za groznimi bolečinami, dodaja.

Pred dvema letoma je pri Založbi 5ka izšla knjiga z naslovom Sam bog naj jo bere. Knjigo je napisala naša sodelavka, cenjena in spoštovana pisateljica Petra Škarja.

Alenka svojih otrok nima, je pa že vrsto let poročena s svojim možem Marijanom.

Razmere v domu

„Tista tri leta, ko sva bila vsak dan v domu, so mi dokončno razjasnila, da tega pa si res ne želim. Nočem kritizirati osebja, ampak biti tako odvisen … Saj je to realnost, ampak to gledati zraven … Ne. To je bila grozljivka,“ pa ob bolezni navrže še razmere v domu za ostarele, kar jo še dodatno navdaja, da je odločitev za evtanazijo prava.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona Televizija Ormož