• 18.57C Novo mesto
  • 12:34
  • Sre, 08.04.2020

To je zapis o koronavirusu, ki ga deli cela Slovenija: PRENEHAJTE gledati poročila in brati medije

V Sloveniji po opravljenih 49 testih še niso potrdili nobene okužbe z novim koronavirusom. Občine in zdravništvo so se na vlado obranili s predlogi ukrepov, nekatere izobraževalne ustanove so že sprejele prve korake za preprečevanje širjenja virusa. Širjenje virusa v soseščini je preplašilo mnoge Slovence, ki začeli delati zaloge živil.

 

Ob pojavu novega koronavirusa so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) že pred časom pripravili navodila in vse potrebne obrazce za zdravstvene delavce in epidemiologe. Glede na razvoj dogodkov bodo navodila prilagajali ter jih objavljali na spletni strani inštituta. Protokoli v posameznih bolnišnicah in zdravstvenih domovih pa vključujejo tudi njihove posebnosti.

Strah pred širjenjem koronavirusa je precej opazen tudi v trgovinah in trgovskih centrih ter lekarnah. Kupci po navedbah trgovcev opravljajo večje nakupe, več pa je predvsem povpraševanja po osnovnih živilih in izdelkih z daljšim rokom uporabe.

Kaj je sploh novi koronavirus?

Novi koronavirus je po besedah virologinje Tatjane Avšič Zupanc genetsko zelo podoben virusu sars. Če je smrtnost zaenkrat nižja, kot je bila pred leti ob izbruhu sarsa, pa beležimo desetkrat več obolelih kot takrat. Pri sarsu je bila sicer smrtnost ocenjena na približno deset odstotkov, pri novem virusu je nekje proti trem odstotkom.

Ker gre za nov virus, pa odgovorov na vsa vprašanja še ni. Znano je, da se kot ostali koronavirusi prenaša kapljično, s tesnim stikom, zato toliko opozoril o preventivnih ukrepih ob kašljanju in kihanju ter pomenu dosledne higiene rok. Virus namreč lahko verjetno kar nekaj časa ostane na površinah, recimo kljukah, mizah ali naših rokah, in ga lahko, če se na primer pomanemo po očeh, dotaknemo ust ali nosu, vnesemo v sluznice.

Prenehajte!

Medtem pa je pozornost Slovenije pritegnila Jasna Kosar, medicinske sestre, zaposlene v splošni bolnišnici Izola. »PROSIM, ne pišite ali kličite nas zdravstvenih delavcev, če nam potem ne verjamete, ko vam skušamo razložiti o tem virusu in vas skušamo pomiriti – PRENEHAJTE gledati poročila in brati medije, kajti njihov namen je delati paniko in vas prestrašiti, ne bodite 🐑 – BOJTE se gripe! JA, tako kot sem napisala, tako mislim. Kajti zaradi gripe vsako leto umre ogromno ljudi. A cepljenje? Ne, to pa ne, v to NE verjamete, saj res! 🙄🤦‍♀️ Zakaj že ne? Aja, saj res, zaradi medijev – in smo spet tukaj,« je zapisala med drugim. Več pa na povezavi:

NaDlani.si; Foto: youtube