• C Novo mesto
  • 21:14
  • Čet, 30.03.2023

To je življenjska zgodba pred dnevi umrle Helene iz Ljubljane: zavržena v mladosti, pri kozah in prašičih…

Oglasil se je br. Ksaver Babnik.

LJUBLJANA – „Umrla je Helena. Ikona ljubljanske tržnice in Stolne cerkve. Naj ji večna luč sveti. To je njena kompozicija,« je zaslediti zapis na facebooku. Pokojna Helena je bila prava legenda, predvsem pa dobra duša.  „Za to, malce skrivnostno ženo, so skrbeli bratje frančiškani v župniji Marijino oznanjenje v Ljubljani. Najbolj pa je bil z njo povezan br. Ksaver Babnik, ki je v njeni starosti in bolezni zelo požrtvovalno skrbel zanjo. Poklonil se ji je z ganljivim zapisom, v katerem oriše tudi njeno pretresljivo življenjsko zgodbo. Objavljamo ga v članku,“ zapišejo na spletni strani Radia Ognjišče, odkoder smo povzeli nekaj teksta.

„V tistem večeru sem vedel, da boš malo zbolela, nikakor pa nisem slutil, da bo ob uri, ko si se vedno odpravljala v stolnico k 6. maši, prišel Gospod po tebe in te popeljal v nebeško družbo vseh misijonarjev in njihovih revežev, ki si jih celo življenje podpirala in dala samo sebe,“ piše br. Ksaver Babnik, s katerim sta se poznala 22 let.

„Začutil sem, da tvoje srce potrebuje razumevajoče uho in srce, s katerim bi delila svoje življenje. Hrepenela si po materinski ljubezni in sprejetosti, katere že v otroštvu nisi bila deležna, še več, doživela si zavrženost od očeta v taki meri, da zate ni bilo mesta v hiši, ampak v hlevu pri kozah in prašičih,“ nadaljuje zapis, ki razkrije, da se je pokojna rodila 5.1. 1980 v Spodnji Koreni v Slovenskih Goricah. Od tu jo je pot vodila v Maribor, vmes je delala v Nemčiji, odkoder se je vrnila v Slovenijo in vrsto let delala kot čistilka premožnih stanovanj po Ljubljani. „Začela si z nego bolnih na domu in s čiščenjem stanovanj bolj premožnim ljudem. In tu si uspela. Veliko pohval je bilo slišati, kako skrbno in zavzeto si bolnike negovala. Komurkoli, kadarkoli in karkoli je bilo potrebno postoriti, vedno si to naredila velikodušno in popolno. Celo na Brezovico si se vozila s kolesom in skrbela za hudo bolnega rakavega bolnika, vse do njegove smrti. In ves svoj zaslužek si vedno dajala za misijone, zase nisi zadržala niti centa,“ še izpostavi br. Ksaver Babnik.

„Ostala boš v naših spominih, tvoja pripravljenost za pomoč nam bo obujala spomin na ženico, ki je gorela in izgorela v službi sočloveku in Bogu. Ljubezen do Križanega te je priganjala, zdaj pa počivaj v miru moja draga Helena. Ne bom te pozabil Helena. Obljubim!„ se konča čuten zapis.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www