• C Novo mesto
  • 04:06
  • Sob, 13.08.2022

To so novi ukrepi, ki jih na obali in mejah uvaja Hrvaška

Hrvaška vlada je po poslabšanju razmer v povezavi s koronavirusom zaostrila ukrepe na obali. Če načrtujete dopust na Hrvaškem ali ste že tam, je potrebna previdnost, saj se Hrvaška pomika proti rdeči barvi.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes na novinarski konferenci opozoril, da hrvaške obalne županije “plešejo” med oranžno on rdečo barvo na zemljevidu Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC). Najbolj kritične so Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Zadarska, Primorsko-goranska in Istarska županija ter mesta Novalja in Senj. Zaradi hitrega slabšanja razmer so bili primorani uveljaviti nove ukrepe. Ti stopijo v veljavo v ponedeljek in trajajo do 15. avgusta.

Omejitev ljudi na dogodkih in v lokalih.

Vsi dogodki bodo omejeni na 1000 udeležencev, vsi morajo imeti potrdilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Če teh potrdil nimajo, se na javnem dogodku lahko zbere največ 50 udeležencev. Vsi dogodki bodo morali biti najavljeni že 7 dni vnaprej in odobreni s strani lokalne civilne zaščite. Izjemoma bodo dovoljeni tudi večji dogodki, vendar le s soglasjem nacionalnega štaba civilne zaščite. Posebna pravila veljajo za poroke, kjer je lahko brez PCT potrdil prisotnih le 15 oseb.

Na mejah je Hrvaška sicer podaljšalja veljavnost cepljenih in prebolevniških potrdil. Ti sedaj veljajo 270 dni od prejema druge doze cepiva oz. od pozitivnega testa na koronavirus.

Strma rast okužb

V zadnjih 24 urah so zabeležili 176 novih primerov koronavirusa, od ponedeljka (v zadnjih petih dnevih) pa je primerov kar 35 % več kot prejšnji teden. Tako je trenutno incidenca na 100 tisoč prebivalcev 39,8 %.

NaDlani.si; Foto: arhiv, vlada.gov.hr

e-bike
mkt sevnica