• C Novo mesto
  • 16:21
  • Ned, 02.10.2022

Toča sinoči presenetila SV Slovenije, podiralo je drevesa, zalivalo ceste in odnašalo prod

Po prvih podatkih je neurje največ škode povzročilo na območju Dravograda, Slovenj Gradca, Maribora in Prevalj.

MARIBOR – Severovzhodno Slovenijo je okoli 22. ure zajelo močno neurje, ponekod je padala tudi toča. Gasilci so na Štajerskem in Koroškem s cest in vozil odstranjevali drevesa, pomagali pri začasni sanaciji več streh in odstranili podrt drog javne razsvetljave, so objavili na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Po prvih podatkih je neurje največ škode povzročilo na območju Dravograda, Slovenj Gradca, Maribora in Prevalj.

Gasilci so zaradi močnega vetra in neurja večinoma odstranjevali podrta drevesa s cest, električnih vodnikov in vozil ter sanirali odkrite strehe.

MARIBOR (vir: Uprava RS za zaščito in reševanje):
V času dogodkov večjega obsega “močnega vetra in neurja”, smo do 00:00 ure na območju mestne občine Maribor zabeležili 37 dogodkov. Aktivirali smo gasilce JZ GB Maribor, Bohova, Brezje, Dogoše, Malečnik, Maribor-mesto, Maribor-Pobrežje, Maribor-Studenci, Pekre, Radvanje in Zrkovci. Gasilci na krajih dogodkov odstranjujejo podrta drevesa iz cestišč, garaž in vozil. Odkritih je bilo več streh na objektih, kjer gasilci pomagajo pri začasni sanaciji le-teh z avto lestvijo. Odstranjen je bil podrt drog javne razsvetljave in nanošen lahki gradbeni material na cesto – obveščene so bile pristojne službe. Prav tako gasilci pomagajo pri sanaciji podrtega večjega šotora.

DRAVOGRAD (vir: Uprava RS za zaščito in reševanje):

Na lokalno cesto Libeliče-Libeliška gora se je podrlo več dreves. Odstranili so jih gasilci PGD Libeliče. Ob 22.06 je bila v Otiškem vrhu zaradi močnega dežja zalita cesta. Gasilci PGD Šentjanž so vodo prečrpali. Ob 21.40 se je na cesto na Libeliški gori podrlo več dreves. Odstranili so jih gasilci PGD Libeliče. Ob 21.37 je na Meži, občina Dravograd, voda zalila prostore poslovnega objekta. Vodo so izčrpali gasilci PGD Dravograd. Ob 21.33 se je v Selovcu podrlo na cesto več dreves. Odstranili so jih gasilci PGD Šentjanž. V Podklancu, občina Dravograd, se je na cesto Dravograd-Ravne podrlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Ravne in PGD Črneče. Ob 22.05 se je na cesto v Črnečah podrlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Črneče.

PODVELKA (vir: Uprava RS za zaščito in reševanje):

Ob 23.45 se je v Kozjem vrhu, občina Podvelka na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Brezno so drevo razžagali in odstranili iz cestišča. Ob 22.20 se je v Breznu, občina Podvelka, na cesto podrlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Brezno-Podvelka. Ob 22:07 se je v Javniku, občina Podvelka, na glavno cesto podrlo drevo. Odstranili so ga delavci CP VOC. V Breznu se je na stanovanjsko hišo podrlo drevo. Na kraj dogodka so bili poslani gasilci PGD Brezno, odstranjevanje drevesa in prva sanacija škode se bo s strani občine izvajala tekom jutrišnjega dne.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: FB PGD Libeliče