• 2.5C Novo mesto
  • 04:30
  • Čet, 09.04.2020

Tole nas čaka pod vlado Janeza Janše: naborništva, dvig denarja …

Prvaku SDS Janezu Janši torej nasmiha vodenje že tretje vlade.

Svet SDS je pričakovano potrdil oblikovanje nove vladne koalicije s SMC, DeSUS in NSi. Glede na to, da so že enako storili organi ostalih strank, se prvaku SDS Janezu Janši torej nasmiha vodenje že tretje vlade.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je predsedniku republike Borutu Pahorju zgodaj popoldne že posredoval njihov predlog za imenovanje Janše za mandatarja. Potrdil je, da so štiri stranke, ki so se pogajale o oblikovanju nove vlade, vsebinsko usklajene, medtem ko bo kadrovski razrez stvar naslednjih korakov. V skladu z dogovorom naj bi SDS pripadlo pet ministrstev in dva resorja brez listnice, SMC naj bi prevzela štiri ministrstva, NSi tri, DeSUS pa dva.

Najmanj 50 glasov

Za razliko od dosedanje manjšinske vlade Marjana Šarca, ki je le stežka vsakič znova zagotavljala zadostno podporo svojim predlogom v DZ, bo imela nova koalicija strank skupaj 48 poslancev, ob pričakovani podpori obeh poslancev narodnih skupnosti pa 50. A je vprašanje, če bodo vlado podpirali prav vsi poslanci štirih strank. Najmanj en poslanec SMC se je javno že izrekel proti vladi, to je Jani Möderndorfer, ki pa bo kmalu ostal brez poslanskega stolčka, saj je v DZ prišel kot nadomestni poslanec, ko je minister postal Miro Cerar. Ta pa je sodelovanje v Janševi vladi zavrnil in se torej vrača v poslanske klopi.

Po Šarčevem odstopu s položaja 27. januarja se je SDS ponudila nova priložnost, da poskusi oblikovati vladno koalicijo. Pogovorov o njej poleg NSi tokrat niso zavrnili niti v SMC in DeSUS, ki sta v času po volitvah doživeli menjavo na čelu stranke. Vodenje SMC je od Mira Cerarja prevzel Zdravko Počivalšek, predsednica DeSUS pa je od nedavnega Aleksandra Pivec, ki je na tem mestu zamenjala Karla Erjavca.

Pahor bo odločitev sporočil v sredo

Predsedniku republike Borutu Pahorju se sicer tridesetdnevni rok, v katerem lahko predlaga mandatarja, izteče 28. februarja. A bo po napovedih odločitev o tem, ali bo predlagal mandatarja, sporočil že v sredo. Pričakovati je, da bo glede na odločitve strank mandat podelil Janši.

Parlament je doslej o mandatarskem kandidatu glasoval osemnajstkrat, v petih primerih so bili kandidati neuspešni. Izvoljeni predsedniki vlade so se na položaj večkrat zavihteli s pomočjo konstruktivne nezaupnice, nekajkrat pa tudi s pomočjo opozicijskih poslancev, ki so zamenjali stran. Večina je bila izvoljenih v prvem krogu glasovanja in pričakovati je, da bo tudi Janši to uspelo.

V programu nove vlade …

Koalicijska pogodba, ki naj bi jo SDS, SMC, NSi in DeSUS po nekaterih informacijah že podpisale, napoveduje ključne ukrepe vlade, ki jo bo, če bo dobila podporo v DZ, vodil prvak SDS Janez Janša. Med njimi so med drugim postopna uvedba naborništva, dvig sredstev za občine, učinkovito varovanje državne meje in uvedba univerzalnega otroškega dodatka.

Tako na področju varnosti med drugim predvideva postopno uvajanje naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka, “ureditev razmer v policiji” in dosledno spoštovanje azilnega postopka.

Pričakovano napoveduje tudi uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede enakopravnega financiranja osnovnih šol in predvideva dograditev sistema financiranja znanstveno-raziskovalne dejavnosti …

NaDlani.si; Foto: sds.si