• C Novo mesto
  • 17:42
  • Čet, 11.08.2022

Tri bogata desetletja pišejo zgodbo o uspehu podjetja Pan-Jan

podčetrtek

Leto 2021 je posebno leto, je leto jubilejev. Pomemben mejnik letos praznuje tudi družinsko podjetje Pan-Jan iz Trebnjega. Za tri bogata desetletja prodaje, servisov in tehničnih pregledov vozil na dveh lokacijah, v Trebnjem in Ivančni Gorici, se je nabralo. Zgodb in anekdot, da bi človek lahko knjigo napisal. Ena teh zgodb je tudi zgodba o nastanku imena Pan-Jan. Ker je G. Janez zaradi dela veliko potoval na Češko, se ga je tam prijelo ime pan Jan, kar na Češkem pomeni gospod Janez in od tu izvira ideja o imenu podjetja.


Vse se je pričelo prelomnega leta 1991

»Z možem Janezom sva bila zaposlena v podjetju Tesnila Velika Loka, leta 1991 pa sva šla na svoje, ustanovila sva svoje podjetje,« nam uvodoma pove ga. Jelka Šalehar, ki se je skupaj z možem Janezom podpisala pod uspešno zgodbo podjetja Pan-Jan. »Bila sem zaposlena v komercialnem oddelku, mož pa v proizvodnji. Ker je razpadla država, tudi mojega programa za delo in trženje ni bilo več,« nadaljuje naša sogovornica. »Prideš v situacijo, ko te razmere prisilijo, da iščeš nove poslovne priložnosti. Tako je bilo tudi pri naju. Rodila se je ideja, da bi midva z možem, od znanca, prevzela oz. kupila proizvodnjo disk ploščic. Bila sva mlada, naivna in brez denarja,« smeje pove ga. Jelka, »a imela sva tisto najpomembnejše, močno voljo, gorečo željo in veliko mladostniške energije, pa tudi trdo delo nama ni bilo tuje«.

Tri bogata desetletja prodaje in servisov vozil na dveh lokacijah podjetja Pan-Jan.S pomočjo poznanstev na trgih bivše Jugoslavije in prepričljivo vizijo je zakoncema Šalehar v prodajni program uspelo dodati še motorna olja, umetna gnojila in parafin. Podjetje je začelo nevzdržno rasti, domača garaža je bila premajhna, zato sta začela z gradnjo proizvodnje hale v   industrijski coni Trebnje, kamor so se preselili 1994. »Vseskozi sva iskala nove poslovne priložnosti in navezala stik s podjetjem Avtoimpex, ki je bilo takrat zastopnik za prodajo avtomobilov blagovne znamke Škoda v Sloveniji in se z njimi dogovorili za zastopstvo Škode tudi v našem podjetju« pa ga. Jelka pojasni, kako so pristali na trgu prodaje avtomobilov.

Odločilen klic v Ljubljano ključno za odprtje tehničnih pregledov

Poslovna žilica in ženska intuicija je ga. Jelko gnala dalje. »Videla sem, da narašča potreba po tehničnih pregledih, zato sem poklicala na pristojno Ministrstvo za notranje zadeve in se pozanimala  kakšna je možnost, da bi to dejavnost opravljali tudi mi, v podjetju Pan-Jan. Začele so se priprave in leta 1998 smo odprli prostore za izvajanje tehničnih pregledov,« še izvemo. 

Med letoma 1999 in 2000 so prodali proizvodnjo disk ploščic, ki je bila sicer primarna dejavnost zakoncev Šalehar, na Madžarsko, in se usmerili le in samo na prodajo vozil in tehnične preglede. 

Leta 1998 so v Trebnjem odprli prostore za izvajanje tehničnih pregledov.

  
Iz Trebnjega širitev v Ivančno Gorico

»Zaposlovali smo sproti,  po potrebi. Sprva nas je bilo zelo malo, le midva in dva mehanika. Z odprtjem servisa, se je pojavila potreba po novi delovni sili, tako smo rastli in se razvijali,« nadaljuje naša sogovornica. Zato se so leta 2009 strateško odločili še za nakup parcele v industrijski coni v Ivančni Gorici, ki je nekako na pol poti med Trebnjem in Ljubljano, za nameček pa premore zaledje, ki ima potencial. To se je potrdilo tudi v praksi. Ravno v tem času so v svojo ponudbo ob Škodi dodali še blagovno znamko Kia.

Iz Trebnjega širitev v Ivančno Gorico.

Leta 2019 pa se je zgodil še en pomemben mejnik. Podjetje sta zakonca Šalehar predala v roke hčerki Aniti, tu pa je zaposlena tudi njuna druga hči Janja. » Po 46 letih dela sva z možem poslovanje predala mlajši generaciji. Podjetje je bilo zdravo in dobro vpeljano, mladi pa imajo znanje, svežo energijo in entuziazem, da to peljejo naprej« z navdušenjem pripoveduje ga. Jelka.

Med najboljšimi zaposlovalci v Sloveniji

Podjetje Pan-Jan danes sodi med najboljše zaposlovalce v državi po izboru Zlata nit. Danes delo nudijo več kot 50 zaposlenim, ki so med seboj povezani kot prava družina. Da je temu tako, so bili trdni temelji postavljeni že v preteklosti.  Vedno so znali prisluhniti zaposlenim, njihovim željam in potrebam. Ga. Jelka se spominja, da ji ni bilo nikoli težko biti v službi od pol sedmih zjutraj pa tja do pol sedme zvečer. Sicer pa hitro doda, da je bila ona, kot ustanoviteljica, znana po hitrih in preudarnih odločitvah. 

Danes delo nudijo več kot 50 zaposlenim, ki so med seboj povezani kot prava družina.


Če bi lahko živeli od spominov…

Danes z možem Janezom uživata zaslužen pokoj. Okoli po svetu jo praviloma mahneta dvakrat na leto, da si napolnita baterije. 

»Hvaležna sem, da sva si vzela čas za vsa potovanja in trenutke v dvoje. Spominov ti ne more nihče vzeti. Če bi se dalo od spominov živet, bom še dolgo na tem svet,« sklene ga. Jelka Šalehar, naša očarljiva sogovornica.

Zakonca Šalehar, g. Janez in ga. Jelka.

 

Pogled v prihodnost

Vizija in poslanstvo podjetja Pan-Jan je, da zagotavljajo visoko kakovostne, zanesljive in učinkovite storitve ter ponudbo produktov po najvišjih standardih. Z vlaganjem v usposabljanje zaposlenih, uigrano ekipo ter jasno začrtanimi cilji si vedno prizadevajo ohranjati prijaznega, zaupanja vrednega ter hitrega, zanesljivega dolgoročnega sodelovanja s strankami. Zaupajo v najvišjo kakovost in si prizadevajo za največje zadovoljstvo strank že več kot 30 let in z enakim tempom načrtujejo pot v prihodnost.

poletni festival