• C Novo mesto
  • 07:10
  • Pet, 27.01.2023

»Tudi letos številni Slovenci na hrvaško morje!«

Slovenci smo lani naredili 9,5 milijona nočitev na Hrvaškem, več le Nemci (17 milijonov), ostali krepko manj.

LJUBLJANA – iz dneva v dan se rahljajo ukrepi, ki so bili sprejeti zavoljo koronavirusa. Danes bodo oživela nekatera športna igrišča, z delom nadaljuje vse več podjetij. Pred nami so prvomajski prazniki, ki jih bo velika večina preživela doma. Prav ta velika večina pa celo leto varčuje, da si lahko privošči dopust, tisto svetinjo, ki jo vsak Slovenec rad na oltar postavi. Pa bo to dopust na Hrvaškem, se sprašujejo številni.

Brez Slovencev ne gre

Slovenski turist je za hrvaški turizem praktično strateški faktor. Številke minulega leta so jasne: med 1.1. in 31.8. 2019 smo ravno Slovenci naredili 9,5 milijona nočitev na Hrvaškem, več le Nemci (17 milijonov), ostali krepko manj: Avstrija (6,3), Poljska (5,4). Hrvaška na leto zbere nekaj več kot 80 milijonov nočitev, slovenski delež predstavlja več kot 10%. Tega se Hrvaška ne bo odrekla in bo zagotovo našla rešitev, da „spravi“ Slovenijo na Jadransko morje!


Hrvaške županije po nočitvah (v milijonih, 2018):

Istra 29
Splitsko-dalmatinska 20,4
Kvarner 19,2
Zadarska 15,1
Dubrovačko – neretvanska 9,2
Šibensko – kninska – 7,3

Rovinj in Dubrovnik ostaja na vrhu po najbolj obiskanih mestih, sledijo jim Poreč, Split, Medulin, Umag,Zagreb, Vir, Mali Lošinj in Crikvenica.

Minister preučuje situacijo

„V prihodnjih dneh bomo po sektorjih vedeli, kaj se lahko začne najprej in kako. Trenutno verjamemo, da se lahko prvi turistični promet začne v segmentih, ki so dejansko bolj osamljeni, na primer počitniške hiše, torej zasebne nastanitve , nato namestitev v manjših območjih ali zunaj večjih in urbanih destinacij, s pravimi cenami pa se zagotovo nekaj lahko naredi v navtičnem turizmu. Tu so na primer tudi kampi, torej kaj bližje naravi, ki še vedno omogoča nekaj socialne oddaljenosti In zmanjšan stik z drugimi ljudmi. Kljub temu je osnovni pogoj za to, da odpiramo notranji promet in postavljamo meje, zlasti za naše pomembne avto-destinacije. Navsezadnje imamo še vedno zmogljivosti, ki delujejo kot nekateri hoteli,“ je za hrvaške medije pred dnevi dejal tamkajšnji minister za turizem  Gari Cappelli.

Na Hrvaškem je v zadnjem tednu precej govora o pobudi Češke, ki bi s Hrvaško naredila poseben koridor, prek katerega bi prihajali na Hrvaško češki državljani. Verjetno pa bo več jasnega o meddržavnem sodelovanju po 27. aprilu, ko je sklican sestanek evropskih ministrov, ki skrbijo za turizem.

Časa je dovolj

Kako pa je to v praksi? Menda se najboljše piše tistim Slovencem, ki imajo pri sosedih. Z enim od tem smo se pogovarjali.

„Od letošnjega dopusta oziroma poletja se pričakovanja niso kaj dosti spremenila, saj je v vsakem primeru do udarnih treh poletnih mesecev še kar nekaj časa. Vsem dobro znana situacija se je začela v obdobju, ko je bilo do poletja še ogromno časa. Povsem drugače bi bilo, če bi se začenjalo sedaj, potem ko bi bilo jasno, da bi bile težave velike. Tako pa se situacija kot kaže počasi umirja, kar je za nas, ki imamo na hrvaški obali mobilne hišice, zelo vzpodbudno,“  je za naš spletni portal Nadlani.si povedal eden od Slovencev, ki ima v Dalmaciji mobilno hišico.

„Vseskozi sledimo poročanju hrvaškega vrha, ki iz dneva v dan javlja situacijo ter nadaljnje ukrepe. Veselijo nas predvsem informacije zadnjih nekaj dni, kajti tudi Hrvaška bo začela ukinjati nekatere ukrepe. Karantene med občinami ni več, zdaj je le še med županijami – regijami. Do 15. maja naj bi odprli tudi meje, kar je za vse nas še kako razveseljujoče,“ nadaljuje naš vir.

Hrvati se zavedajo, da rešujejo sezono

„Mi imamo mobilno hiško v Biogradu na Moru, kjer naprimer mesto sleherni dan v celoti razkužujejo. Kršitev ukrepov je zagrožena tudi z zaporom do petih let. Mesto se dobro zaveda, da dobesedno z ukrepi rešuje letošnje poletje. Povsem enako je v sosednjih Pakoštanah, Vodicah, Murterju, Svetem Filipu in Jakovu. Termini za našo hiško so od druge polovice junija do konca septembra zapolnjeni že od prve polovice meseca januarja. Pri nas strahu glede sezone resnično ni, saj gre za privatni kamp z le desetimi hišicami, tik ob morju. Odpovedi ni bilo še nobene. Z vsemi gosti smo se slišali in prav vsi smo optimistični in prepričani, da bo vse normalno steklo,“ še doda sogovornik in razkrije še finančno plat: „Ker lahko v našem kampu gostje letujejo skozi celotno leto, so že stekli pogovori o zmanjšanju letnega pavšala. Velikonočne praznike ni bilo mogoče preživeti v Dalmaciji, prav tako ne bo mogoče letovati med prvomajskimi počitnicami. Ob tem so jasno izpadli tudi preostali dnevi, vikendi. Pavšal naj bi bil nižji za okrog 1000 evrov. Naj dodam, da se zavedamo, da bo letošnja sezono specifična, v primerjavi s preteklostjo precej drugačna, a tisti, ki bodo ne glede na vse dopustovali, bodo enako uživali. Osebno me motijo številne slabe in lažne napovedi, ki jih širijo predvsem tisti, ki niso naklonjeni Hrvaški. Vsak ima svoje mnenje, svoj okus, vendar pa dodatno škodovati v zahtevnem obdobju v katerem smo, resnično ni potrebno,“ sklene naš sogovornik, ki bo tem doda, „da bomo tudi letos številni Slovenci dopustovali na hrvaškem morju!“

Pripravil: Nadlani.si
Foto: HTZ