• C Novo mesto
  • 00:20
  • Pon, 18.10.2021

Tudi v Sloveniji na voljo zdravilo za COVID-19!

Posvetovalna skupina priporoča 3. poživitveni odmerek vsem nad 65 let in cepljenje predvsem z mRNA cepivi.

LJUBLJANA – V Sloveniji smo na področju zdravljenja covid-19 v koraku z najnovejšimi zdravili, poroča spletni portal gov.si. V Sloveniji imamo od sredine poletja na voljo zdravilo regeneron, ki temelji na uporabi monoklonskih protiteles. Uporablja se za zgodnje zdravljenje bolnikov s potrjeno okužbo covid-19 in za zaščito po kontaktu z okuženo osebo, v primeru, da obstaja tveganje za hud potek bolezni. Aplikacija zdravila je predvidena v dnevnih bolnišnicah, predvsem v okviru urgentnih centrov oziroma v domovih starejši občanov (DSO) pod nadzorom zdravstvenega osebja. Zdravilo je prednostno namenjeno osebam z imunsko pomanjkljivostjo in osebam z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni, to so starejši od 65. let, povečana telesna teža, kronična obstruktivna pljučna bolezen, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni.

Ker je povprečna starost na covid oddelkih 70 let in ker vemo, da imajo starejši večje tveganje za težje bolezni, je smiselno, da se starejši od 65 let ob pozitivnem PCR testu posvetujejo z izbranim zdravnikom o morebitni napotitvi v dnevno bolnišnico na infuzijo zdravila Regeneron.

Posvetovalna skupina priporoča 3. poživitveni odmerek vsem nad 65 let in cepljenje predvsem z mRNA cepivi

Minister Poklukar je povedal, da posvetovalna skupina za cepljenje:

  • predlaga, da se 3. poživitveni odmerek, poleg oskrbovancev DSO in posebej ranljivih kroničnih bolnikov, priporoči za osebe stare 65 let in več;
  • priporoča, da se za cepljenje proti covid-19 uporabljajo mRNA cepiva. Vektorska cepiva se lahko uporabijo v primeru kontraindikacij za cepljenje z mRNA cepivi ali na izrecno željo osebe, ob seznanitvi z možnimi neželenimi učinki;
  • priporoča prednostno uporabo cepiva Comirnaty pri osebah mlajših od 30 let zaradi novih podatkov o možnosti nekoliko povečanega tveganja za pojav miokarditisa/perikarditisa po cepivu Spikevax v primerjavi s cepivom Comirnaty.

Pripravil: Gov.si, Nadlani.si
Foto: www