• C Novo mesto
  • 11:45
  • Ned, 13.06.2021

Tudi v Sloveniji samotestiranje dijakov in učencev? V Avstriji to poteka že nekaj časa

Minister ukrep utemeljuje z odprtjem šol na daljši rok.

LJUBLJANA – Starši so reagirali, ko je v javnost prišel podatek, da vlada načrtuje, da bi se učenci zadnje triade in vsi dijaki samotestirali na COVID-19. Na Facebooku se je že pojavila peticija, kjer je zbranih več kot 19.000 podpisov, ki temu kategorično nasprotujejo. Svoj pogled na to imata stroka in tujina.

Odziv s Facebooka

„Najin odgovor na zbiranje informacij ALI SMO ZAINTERESIRANI ZA SAMOTESTIRANJE NAJINEGA OTROKA …. Spoštovana Ga. razredničarka, vzela sva si 3 dni temeljitega premisleka, da ne odgovarjam na prvo žogo. Očitno je ministrstvo za šolstvo izgubilo kompas in več ne ve kaj je njihovo in s tem poslanstvo učiteljev, profesorjev in celotnega šolskega sistema. Nam staršem postavljate vprašanje, ki ne sodijo v Vaše poslanstvo. Vaše poslanstvo je izobraževanje otrok in nič drugega !!!! Takšna vprašanja s strani šole so grobo poseganje v naše osnovne pravice in pravice naših otrok. Vaša in naša naloga je varovanje šibkejših to je v tem primeru otrok. Takšna in drugačna testiranja zdravih otrok je grobo poseganje v otrokove pravice. In ne v nobenem primeru tega kot starša ne bova dovolila !!!! Vem da v tem primeru samo izpolnjujete, kar Vam je bilo naročeno. Očitno v tem svetu in sistemu več ne prevladuje zdrava pamet ampak samo še golo izpolnjevanje ukazov. Najin odgovor lahko posredujete tudi naprej. Sama sem ga kot predstavnica 8. b. razreda v svetu staršev poslala tudi ostalim staršem,“ je napisala ena od mam.

Minister pojasnjuje

“Samotestiranje učencev bo prostovoljno. Cilj je, da se vse, ki bodo imeli interes, izobrazi po enakem protokolu. Kot minister za zdravje, sem dolžan predlagati rešitve, da bi šole ostale odprte,” je za nocojšnji Dnevnik TV Slovenije povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Praksa v Avstriji

Ob tem pa spomnimo, da tako prakso, samotestiranja otrok kar v šoli, in ne doma, uporabljajo že nekaj mesecev v sosednji Avstriji.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www