• C Novo mesto
  • 20:01
  • Sob, 10.04.2021

Uber kmalu tudi v Sloveniji?

Valicon je izvedel javnomnenjsko raziskavo, v kateri je preverjal, kakšno je med Slovenci stališče glede digitalne mobilnosti. V številnih tujih državah je namreč to področje precej dobro razvito, medtem ko smo pri nas v zvezi s tem v zaostanku. Po mnenju večine Slovencev bi vpeljava uveljavljenih aplikacij pozitivno vplivala na kakovost storitve na področju (taxi) prevozov.

Kar 69 odstotkov izmed vseh vprašanih podpira spremembe zakonodaje, pri čemer bi prišlo do večje preglednosti in kakovosti taxi storitev. Pri tem bi se v rabo vpeljalo aplikacije, kot je Uber.

Težave s taxi prevozi: preplačilo storitve, vožnja po daljši poti in ne izdaja računa

Med težavami, s katerimi se soočajo s koriščenjem taxi storitev, so anketiranci navedli preplačilo storitev, vožnjo po daljši poti in ne izdajo računa. Skoraj vsi vprašani si želijo, da bi bili pri koriščenju taxi storitev vnaprej seznanjeni s ceno vožnje in časom prihoda taxija, kar bi jim olajšalo načrtovanje. Prav tako jih je 75 odstotkov izrazilo željo, da bi vnaprej vedeli, koliko časa bo vožnja trajala.

Mobilne aplikacije na področju taxi storitev, kot je na primer Uber, bi bilo glede na izsledke raziskave pripravljeno uporabljati 74 odstotkov vprašanih. V Sloveniji namreč v zvezi s koriščenjem taxi prevozov še vedno ni možno uporabljati aplikacije, ki bi omogočala naročilo in plačilo prevoza. V evropskem merilu smo tako glede tega v zaostanku.

Vse kaže na to, da se bo tudi to v kratkem spremenilo. V Državnem zboru bodo namreč v kratkem obravnavali spremembo zakona o prevozih v cestnem prometu. Namen je odpreti pot modernim digitalnim platformam. Tovrstne spremembe ne obsegajo zgolj transformacije na področju naročanja prevozov. Vplivale naj bi namreč tudi na javni potniški promet, souporabo prevoznih sredstev, mestno kolo, na prehod z lastništva na najem vozil ter na elektrifikacijo.

 

Kako deluje Uber?

Uber je sicer storitev, ki je prisotna že v več kot 70 državah. Od leta 2012 je postal najpogostejša alternativa tradicionalnim taksijem. Vozniki sicer nimajo nobene posebne licence. Potnike prevažajo s svojimi osebnimi vozili, pri čemer jim nudijo nižjo ceno prevoza v primerjavi z drugimi oblikami. Tako naročilo kot izvedba plačila sta izvedena prek aplikacije. Ta vam omogoča pregled nad ponudniki, med katerimi lahko izbirate, čas prihoda in predvidenim trajanjem vožnje. Prav tako aplikacija omogoča plačilo prek kreditne kartice.

Pripravila: P.K.