• C Novo mesto
  • 08:48
  • Sre, 29.06.2022

Uf, za koliko denarja bo zaradi Eurojackpota bogatejša ta slovenska občina

Konec januarja je glavni dobitek jackpot, vreden 11,1 milijona evrov, na pošti v Rogaški Slatini vplačal slatinski občan, ki je tako bogatejši za 9,4 milijona evrov. To pa pomeni, da je Občina Rogaška Slatina v občinski proračun prejela nenačrtovana sredstva v višini 1,67 milijona evrov, so danes za STA povedali na občini.

 

Na vprašanje, za kaj jih bodo namenili, so odgovorili, da kogarkoli bi vprašali, kako bi denar porabili, bi verjetno vsakdo imel svojo idejo. Zato si bodo na slatinski občini vzeli čas in najprej naredili analizo določenih projektov, preverili fazo pripravljenosti, predvsem pa njihovo izvedljivost. Menijo tudi, da ne bi bilo najbolje, če bi ta sredstva razdelili na “prafaktorje”.

Želja občine je, da predlog porabe teh sredstev oblikuje čim širši krog občanov in da jih namenijo za vsebine, ki bodo zadovoljile želje in pričakovanja vseh generacij. Po podatkih Loterije Slovenije je bil omenjeni jackpot že tretjič vplačan v Sloveniji. Prvega, ki je bil vreden 21 milijonov evrov, je igralec vplačal konec leta 2013 v Grosupljem, drugega v vrednosti 28,2 milijona evrov pa poleti 2014 v Žalcu. Poleg omenjenih treh glavnih dobitkov je leta 2018 igralec na Jesenicah vplačal še dobitek 5+1, vreden 2,2 milijona evrov.

Do sedaj trije milijonarji, trikrat veselje za občino

 »V devetih letih sodelovanja v igri Eurojackpot smo družbi skupaj vrnili več kot 193 milijonov evrov. Slovenskim igralcem smo izplačali več kot 4,6 milijonov različnih dobitkov v skupni neto vrednosti 109 milijonov evrov. Igralci so s sodelovanjem v igri v devetih letih zbrali 56 milijonov evrov koncesijskih sredstev in s tem pomagali podpreti številne slovenske invalidske, humanitarne in športne organizacije,« navajajo na Loteriji Slovenije.

V zadnjih devetih letih je Eurojackpot Sloveniji dal tri milijonarje. Prvi je konec leta 2013 v Grosupljem vplačal listek z dobitno kombinacijo za Jackpot, vreden 21 milijonov. Drugi poleti 2014 v Žalcu listek za 28,2-milijonski dobitek in tretji leta 2018 na Jesenicah listek z dobitkom 5+1, vrednim 2,2 milijona evrov. Za državo in občine so igralci igre Eurojackpot prispevali 37 milijonov evrov davkov, povezanih s prirejanjem iger na srečo. Vsak srečni dobitnik Eurojackpota v Sloveniji je razveselil tudi občino, v kateri prebiva. Devet let igranja Eurojackpota je slovenskim občinam prineslo 9,2 milijona evrov iz naslova davka od dobitkov iz iger na srečo. Loterijska sredstva so na primer pomagala zgraditi fontano piva v Žalcu in prizidek k zdravstvenemu domu v Grosupljem, so podatki, ki jih navaja spletna stran 24ur.

STA; Foto: Pixbay

e-bike
oglaševanje