• C Novo mesto
  • 14:17
  • Čet, 22.02.2024

Umrl šef Red Bulla, njegov oče je bil Slovenec iz Maribora

Red Bull je ustanovil leta 1984. Nekaj let prej je na Tajskem odkril pijačo Krating Daeng, ki je kasneje postala Red Bull.

DUNAJ – Športni in poslovni svet žaluje. Umrl je Avstrijec Dietrich Mateschitz, oče Red Bulla. Kot javljajo avstrijski mediji, je umrl v 79. letu starosti, premagala pa ga je zahrbtna bolezen.

Dietrich Mateschitz je imel slovensko poreklo, njegov oče je bil Mariborčan, mati pa iz Dalmacije, kjer naj bi še danes živeli njegovi sorodniki. Rodil se je na avstrijski Štajerski.

“V takšnih trenutkih žalost prekaša vse druge občutke. A žalost bo kmalu zamenjala hvaležnost za vse, kar je Dietrich naredil in omogočil drugim ljudem. Naša naloga in odgovornost je, da še naprej gradimo njegovo življenjsko delo in v njegovem duhu,” so zapisali v Red Bullu ob smrti svojega ustanovitelj, oče tega fenomena.

Red Bull je ustanovil leta 1984. Nekaj let prej je na Tajskem odkril pijačo Krating Daeng, ki je kasneje postala Red Bull.

Dietrich Mateschitz je pustil močan pečat v športu. Konec minulega stoletja je vstopil v Formulo 1, kjer je med letoma 2010 in 2013 osvojil štiri naslove svetovnega prvaka, za volanom pa je bil Nemec Sebastian Vettel. Lani je za nov uspeh Red Bulla poskrbel še Max Verstappen.

 

Dietrich Mateschitz je bil tudi nogometni zaljubljenec: kupil je tudi kluba v Salzburgu in Leipizigu ter ju spremenil v izjemna produkcijska centra. Zdaj se v Salzburgu kali tudi slovenski reprezentant Benjamin Šeško, ki se prihodnje leto seli v Leipzig.

Mateschitz ni bil nikoli poročen. Imel pa je sina Marka. Živel je v okolici Salzburga v kraju Fuschl am See. Bil pa je tudi lastnik enega od otokov na Fijiju.

Dietrich Mateschitz je 51. najbogatejši človek na svetu, njegovo premoženje je ocenjeno na 25.4 milijarde dolarjev.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona YT