• C Novo mesto
  • 19:06
  • Pet, 22.09.2023

V 39. letu odšel eden najboljših ortopedov: “Najinih zadnjih 24 ur je zaznamovala tudi medicinska sestra”

V Šibeniku so ga pokopali v petek, 1. septembra, njegov kolega, eden najbolj znanih hrvaških ortopedov.

ŠIBENIK, ZAGREB – V 39. letu starosti je po kratki in hudi bolezni umrl dr. Krešimir Crnogaća, specialist ortoped na Ortopedski kliniki KBC Zagreb, poročata Index in Šibenik News.

V Šibeniku so ga pokopali v petek, 1. septembra.

Njegov kolega, eden najbolj znanih hrvaških ortopedov se je takole poslovil od njega:

„Krešo je svojo ortopedsko pot začel na razgovoru za specializacijo leta 2010. Vsi se spominjamo njegovega vstopa v sobo za razgovore, tipičnega Kreševega vstopa. Najprej glava, nato hiter pogled v levo, nato v desno, nato zvonjenje in nasmejan Dober dan s šibeniškim naglasom,“ je o pokojniku povedal prof. dr. Mislav Jelić, ki je poudaril, da je bil pokojni Krešimir izjemen ortoped.

Veder in šaljivi duh

Znan je bil tudi po svojih šalah. Njegove potegavščine so medicinsko osebje spravljale v smeh. Tako je „nastal“ dopis Uprave, v katerem je zaposlene na Kliniki obvestila, da se morajo zaradi preobremenjenosti mestnih služb razporediti na čiščenje snega v okolici klinike. Zaradi pogostih poškodb hrvaških smučarjev v Avstriji „naj bi“ zavod za zdravstveno zavarovanje ponujal ortopedom brezplačno smučanje, če bodo imeli vsak dan po smuki na določenem smučišču enourno ambulanto. Bilo je kar nekaj kolegov, ki so si vpisali in padli na šalo, katere avtor je bil Krešo.

Na Facebooku pa se je pojavil zapis pokojnikove zaročenke Sanje. „Naših zadnjih 24 ur je med drugim zaznamoval prihod kolegov na urgenci, ki so bili čudoviti v tistih težkih trenutkih, zaznamoval nas je prijatelj, ki mu je v sekundi in brez bolečin odstranil ABS, v KBC pa je bil 20-krat zaboden. Najinih zadnjih 24 ur je zaznamovala tudi medicinska sestra, ki je posnela eno naših zadnjih fotografij. Na tej fotografiji izčrpani spimo objeti v bolniški postelji,“ je zapisala Sanja, ki je izrazila hvaležnost osebju, da je našlo posteljo, da sta bila skupaj, „da je umrl na mojih rokah in z mamo, ki ga drži za roko.”

Ogorčena nad anesteziologi

»Za dozo subkutanega morfija pri umirajočem mladem kolegu sem morala vedno znova in nepretrgoma prositi dežurno oddelčno zdravnico in dežurno anesteziologinjo. Usmilili so se in mu na mojo izrecno željo, neradi, predpisali odmerek 5 mg x 4 sc na listi. In nič več kot to. Niti kapljice več. Na mojo zahtevo po kontinuirani infuziji morfija kolegica anesteziologinja pravi, da citiram “za oddelek ni v navadi pisati kontinuirane infuzije”. Ponavljam – umirajočemu bolniku v hipoksiji, ki je ne bomo rešili s stopnjevanjem oskrbe dihalnih poti, ki smo ga pustili umreti. O nevednost, kako si velika! Moj Krešo bi moral mirno zaspati, nekaj minut pred smrtjo pa ji je pogledal v oči in postal razburjen, prestrašen, nemiren, slutil je konec, a to se ne bi smelo zgoditi,“ zaključi Sanja, ki je opozorila na kolege anesteziologe, ki mu, kot pravi, niso dovolili, da bi mirno odšel.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona