• 15.81C Novo mesto
  • 18:50
  • Čet, 01.10.2020

V Sloveniji že 319 potrjenih primerov okužb, Metlika ostaja med žarišči

Do danes dopoldne je bil vsaj en primer okužbe z novim koronavirusom potrjen v 87 občinah, po več dva ali več pa v 41 občinah. Največja žarišča ostajajo Ljubljana, Metlika in s kar devetimi novimi okužbami Šmarje pri Jelšah.  Sloveniji je bilo do 14. ure potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom, medtem ko so opravili 9860 testiranj, so objavili na spletni strani ministrstva za zdravje.

Slovenija v primežu koronavirusa

12.30 Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na Odmevih napovedal, da bo predlagal aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, kot jih sicer ima policija. Izpostavil pa je, da je za sprejem takega ukrepa potrebna dvotretjinska večina v DZ. Zakon o obrambi v 37.a členu določa, da v kolikor to zahtevajo varnostne razmere, lahko DZ na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje, v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade izvajajo tudi naslednja pooblastila: opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.

 

Predvidene so tudi kazni, v tem trenutku od 70 do 400 evrov. Za zdaj jih bo lahko izdala le zdravstvena inšpekcija, a tudi na podlagi policijskih popisov. Ko bodo sprejeli krovni “koronavirusni zakon”, pa bodo tudi te kazni lahko dvignili, je še pojasnil.

 

11.44 Mladi zdravniki Slovenije se bojijo, da trenutni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa niso dovolj učinkoviti. Kot opozarjajo na Facebook strani, je ključno, kdaj so vzpostavljeni dovolj uspešni ukrepi. Že en dan zamude namreč povzroči izjemno veliko razliko v obremenjenosti zdravstvenega sistema in nepotrebnih smrti.

11.06 V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se je okužba z novim koronavirusom, potem ko so v sredo potrdili prvi primer pri eni od zaposlenih, do danes razširila že na tri zaposlene in šest stanovalcev. Kot je sporočila direktorica doma Gordana Drimel, imajo še trije stanovalci povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevajo, da so okuženi.

10.57 V skladišče civilne zaščite v Rojah so dopoldne dostavili 400.000 troslojnih zaščitnih mask dobavitelja Sanolabor, zanje pa odšteli 250.000 evrov, je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Že zjutraj so Slovenske železnice v skladišče dostavile približno 100.000 mask, tako da so najnujnejše potrebe v tem trenutku pokrite, je dejal.

10.34 Kranjski policisti so obravnavali prijavo nedostojnega vedenja občana do zdravstvenih delavcev. Moški ni kazal tipičnih znakov okužbe, zahteval pa je, da ga testirajo na koronavirus. Po negodovanju je kraj zapustil, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj in spomnili na pravilni protokol ravnanja za občane. Kot pojasnjujejo v Zdravstvenem domu Kranj, še vedno ostaja aktualen protokol, da naj oseba, ki sumi na okužbo s koronavirusom, pokliče osebnega zdravnika, ki mu bo dal navodila, kako ravnati.

00.30 Slovenija še naprej zaostruje ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. S polnočjo se je še zmanjšalo število mejnih prehodov, kjer bo mogoče prečkati slovensko-italijansko mejo. Pri poslovanju trgovin se uvaja del dneva, ko bodo prednost pri nakupih imele ranljive skupine. Pristojni rešujejo tudi zaplet pri dobavi zaščitne opreme.

STA; Foto: youtube