• C Novo mesto
  • 22:57
  • Sob, 18.05.2024

V starosti 83 let je umrla legendarna ameriška glasbena zvezdnica Tina Turner

V svoji karieri je izdala deset studijskih albumov, prodani so bili v 200 milijonih izvodov. Z odra se je nato poslovila leta 2009.

NEW YORK – V starosti 83 let je danes umrla legendarna ameriška glasbena zvezdnica Tina Turner, ki velja za eno najbolj prodajanih glasbenic v zgodovini rocka. Med svojo kariero si je prislužila naziv kraljice rock’n’rolla in prejela osem grammyjev, leta 2021 pa je bila sprejeta v dvorano slavnih rock’n’rolla, je danes za medije potrdil njen predstavnik.

Tina Turner se je rodila leta 1939 kot Anna Mae Bullock v mestu Brownsville v ameriški zvezni državi Tennessee. Po srednji šoli se je preselila v ameriški center blues glasbe St. Louis, kjer je spoznala kitarista Ikea Turnerja, s katerim se je poročila in imela dva otroka.

Skupaj sta izdala album Fool in Love, ki se je nemudoma povzpel na vrh glasbenih lestvic. O njunem zakonu je pozneje v avtobiografiji razkrila, da jo je trpinčil. Leta 1976 ga je z otrokoma zapustila. Pobegnila je brez denarja ter spočetka plesala v klubih in hotelih.

Sprva so ji skoraj vse velike glasbene založbe preprečevale, da bi zgradila solistično kariero, a je kljub temu med svojo kariero osvojila osem grammyjev in nanizala uspešnice, kot so The Best, What’s Love Got To Do With It, We Don’t Need Another Hero in Private Dancer.

V svoji karieri je izdala deset studijskih albumov, prodani so bili v 200 milijonih izvodov. Z odra se je nato poslovila leta 2009.

V zadnjih letih svojega življenja se je soočala s številnimi zdravstvenimi težavami, med drugim z rakom, možgansko kapjo in odpovedjo ledvic.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: Zajem zaslona TW