V ZD Lenart mladoletnica prišla po opravičilo, zdravnik ji je slekel spodnjice in jo pričel otipavati po spolovilu

11. mar. 2019, ob 09.49
8
70 SEK

LENART – Mariborsko tožilstvo je zoper zdravnika, ki je zlorabil zaupanje 16-letne pacientke, terjalo kazen leto in pol zapora in prepoved opravljanja poklica. Sodišče ni podvomilo o njegovi krivdi, izreklo pa mu je (samo) pogojno kazen. Če bo sodba v celoti obveljala, bo obsojen zaradi spolnega delikta nemoteno nadaljeval delo v zasebni ambulanti družinske medicine na Razkrižju, kamor je odšel pol leta po incidentu, poroča pomurski Vestnik.

Omenjeni zdravnik je namreč v Zdravstvenem domu (ZD) Lenart septembra 2016 za zadovoljevanje svojih spolnih potreb domnevno zlorabil 16-letno pacientko in ne glede na to ostal v službi, saj direktor ZD Lenart Jožef Kramberger proti njemu ni ukrepal niti disciplinsko niti ga ni prijavil policiji, je. Najstnice je namreč k njemu nič hudega sluteč prišla po opravičilo za odsotnost od telesne vzgoje, on pa ji je med pregledom sam odprl gumb na hlačah, ji slekel spodnjice in jo brez rokavic s prsti pričel otipavati po spolovilu.

Brani se, da je sumil na infekcijsko mononukleozo

Pacientka je po pregledu svojo izkušnjo zaupala prijateljici in poklicala na anonimni telefon za otroke in mladostnike, ker so jo napotili do zastopnice pacientovih pravic. Sledil je postopek mediacije v zdravstvenem domu. Na sestanku se ji je zdravnik opravičil, ker ji pred pregledom ni pojasnil, kako ta poteka, in ker ni dobil njenega soglasja za pregled.  Ker z izidom mediacije pacientka ni bila zadovoljna, je dogodek prijavila na policijo. Sledila je preiskava in nato sojenje. V sodni preiskavi je zdravnik pojasnjeval, da je zaradi suma infekcijske mononukleoze opravil palpatorni pregled površinskih bezgavk, ki naj bi ga opravil skladno z doktrino.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

8
70 SEK