NATAŠA PIRC MUSAR JE NOVA PREDSEDNICA REPUBLIKE SLOVENIJE

1
680 SEK

Kot kažejo delni neuradni izidi po več kot 90 odstotkih preštetih glasovnicah z današnjega glasovanja, je za Pirc Musarjevo glasovalo 429.399 volivk in volivcev, za Logarja pa 366.144.

LJUBLJANA – Slovenija je dobila prvo predsednico republike v zgodovini. Nataša Pirc Musar je namreč v današnjem drugem krogu predsedniških volitev po neuradnih izidih po večini vseh preštetih glasovnic s 53,98 odstotka glasov premagala protikandidata Anžeta Logarja, ki je prepričal 46,02 odstotka volivcev. Volitev se je udeležilo 51,22 odstotka volivcev.

Kot kažejo delni neuradni izidi po več kot 90 odstotkih preštetih glasovnicah z današnjega glasovanja, je za Pirc Musarjevo glasovalo 429.399 volivk in volivcev, za Logarja pa 366.144.

Današnjega drugega kroga volitev se je po zadnjih neuradnih podatkih udeležilo 51,22 odstotka volivcev, ki so oddali 804.380 glasovnic. Veljavnih glasovnic je bilo 804.380, neveljavnih pa 8837.

Na končne izide volitev bo sicer treba počakati še dober teden. V ponedeljek bodo namreč danes oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije – na ta način so lahko glasovali volivci v domovih za ostarele, bolnišnicah in zaporih. Teden dni pozneje pa bodo prešteli še glasovnice iz tujine.

Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja, ki pa še ne bodo uradni. Postopek ugotavljanja uradnega izida prvega kroga volitev mora biti končan do 29 novembra.

Najboljši robotski sesalnik in zakaj si ga boste želeli

Novoizvoljena predsednica bo petletni mandat nastopila 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju mandat izteče dan prej. Še prej bo zaprisegla pred državnim zborom.

Na tokratnih volitvah je Slovenija novo predsednico dobila v drugem krogu, saj v prvem krogu 23. oktobra nihče od sedmerice kandidatov ni dobil več kot 50 odstotkov glasov. Največ glasov je v prvem krogu sicer dobil Logar, za katerega je volilo 33,95 odstotka volivcev, za Pirc Musarjevo na drugem mestu pa je jih glasovalo 26,88 odstotka. Poleg njiju se je za položaj predsednika republike potegovalo še pet kandidatov, in sicer Milan Brglez, Vladimir Prebilič, Sabina Senčar, Janez Cigler Kralj in Miha Kordiš.

volitve

Volitve 2022.

20:00 DILEME NI VEČ

19:45 TRETJI DELNI REZULTATI

19:40 DRUGI DELNI REZULTATI

19:39 PREDNOST ZA NATAŠO PIRC MUSAR

Po prvih delnih neuradnih izidih današnjega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev – preštetih je slabih osem odstotkov glasovnic – je Nataša Pirc Musar v prednosti pred Anžetom Logarjem. Zanjo je namreč glasovalo 53,39 odstotka, za Logarja pa 46,61 odstotka.

V prvem krogu predsedniških volitev pred tremi tedni je sicer največ glasov dobil Logar. Zanj je volilo 33,95 odstotka volivcev, za Pirc Musarjevo na drugem mestu jih je glasovalo 26,88 odstotka. Poleg njiju se je za položaj predsednika republike potegovalo še pet kandidatov – Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.

Ker nihče od sedmih kandidatov ni dobil več kot 50 odstotkov glasov, so volivci o novem predsedniku oz. predsednici odločali v današnjem drugem krogu, v katerega sta se uvrstila kandidata, ki sta 23. oktobra prejela največ glasov.

19:35 PRVI DELNI REZULTATI

19:15 NATAŠA PIRC MUSAR PRIČAKUJE ZMAGO

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar izide volitev skupaj s podporniki pričakuje v Ruski dači v ljubljanskih Gameljnah. Vzdušje je že pred začetkom štetja glasov bučno in v pričakovanju zmage, v štabu pričakujejo več kot 150 gostov. “Pričakujem zmago. Prepričana sem, da so ljudje prepoznali vrednote, ki jih zagovarjam,” je dejala kandidatka.

V polnem štabu Pirc Musarjeve izide današnjega glasovanja pričakujejo ob obloženih mizah in živi glasbi, za katero skrbijo New Swing Quartet in Duo harmonik. V štabu so se zbrali družinski člani, prijatelji in drugi podporniki Pirc Musarjeve. Med njimi je opaziti tudi nekaj poslancev Gibanja svoboda, ki je pred volitvami v drugem krogu podprlo kandidatko, po pričakovanjih naj bi se jim pridružila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Prav tako so v štabu predstavniki Piratske stranke. Pirc Musarjevo so sicer že pred prvim krogom podprli tudi v Stranki mladih – Zeleni Evrope, pred drugim krogom pa tudi SD, a vidnejših članov SD za zdaj ni opaziti.

Pirc Musarjevo, ki je v štab prišla nekaj pred 19. uro, so zbrani pozdravili z aplavzom.

V prvi izjavi za medije se je predsedniška kandidatka zahvalila volivkam in volivcem, ki so odšli na volišča in oddali glas zanjo. “Prepričana sem, da so prepoznali vrednote, ki jih zagovarjam, tisto, v kar verjamem, in kar si sami želijo. Po terenu so mi govorili, da si želijo neodvisne in nestrankarske kandidatke, teh strankarskih prepirov imajo vsi dovolj,” je dejala.

Pričakuje tudi, da bo volilna udeležba višja kot v prvem krogu, česar je, kot pravi, vesela.

Javnomnenjske raziskave so sicer zmago v današnjem drugem krogu napovedovale Pirc Musarjevi, ki je v prvem krogu volitev 23. oktobra, v katerem je sodelovalo sedem kandidatov, prejela 26,88 odstotka glasov volivcev. Za Logarja je takrat glasovalo več, to je 33,95 odstotka volivcev. Prvega kroga volitev se je udeležilo 51,74 odstotka volilnih upravičencev.

19:12 REZULTATI VOLITEV

:: Uradna spletna stran DRŽAVNE VOLILNE KOMISIJE (REZULTATI V ŽIVO)

19:10 ANŽE LOGAR PO ZAPRTJU VOLIŠČ

Kandidat za predsednika republike Anže Logar in njegovi podporniki rezultate drugega kroga volitev pričakujejo v lokalu v središču Ljubljane. Logar je kampanjo ocenil kot naporno, a vsebinsko. Meni, da bo rezultat volitev pokazal, kako pomembno je za državljane govoriti o pozitivnih temah za prihodnost, kar je sicer bil poudarek njegove kampanje.

“To je bila kampanja za,” je Logar izpostavil v prvi izjavi za medije tik po zaprtju volišč. Kot je dejal, je s s štabom kampanjo oblikoval v smeri predstavljanja pozitivnega za prihodnji razvoj Slovenije.

“Rezultat volitev bo pokazal, kako pomembno je za Slovenke in Slovence, za državljanke in državljane, govoriti o pozitivnih temah za prihodnost, za Slovenijo. Sodelujemo za prihodnost ni samo slogan, ampak je tudi način, po katerem sam kot politik razmišljam ter sem in bom deloval naprej. Pričakujem, da bo ta koncept tudi danes zmagovit,” je dejal.

Tudi tokrat so Logar in njegova ožja ekipa v štabu v enem od ljubljanskih lokalov umaknjeni od kamer in novinarjev, predsedniških kandidat se je pred novinarji pomudil samo za prvo izjavo.

46-letni Logar je kandidiral s podporo volivcev ter strank SDS in SLS. Po prvem krogu predsedniških volitev so ga podprli tudi v NSi, ki s svojim kandidatom Janezom Ciglerjem Kraljem ni uspela prepričati dovolj volivcev za uvrstitev v drugi krog. V štabu tako predvidoma pričakujejo tudi prvaka NSi Mateja Tonina, pa tudi Logarjevo poslansko kolegico iz vrst SDS Evo Irgl in prvopodpisano pod Logarjevo kandidaturo Romano Jordan.

Logar je v prvem krogu predsedniških volitev prepričal največ volivcev, in sicer 33,95 odstotka. Njegova protikandidatka Nataša Pirc Musar je na volilno nedeljo pred tremi tedni dobila 26,88-odstotno podporo.

19:00 VOLIŠČA SO SE ZAPRLA

18:01 VOLILNA UDELEŽBA DO 18. URE

Do 16. ure je v drugem krogu volitev predsednika republike glasovalo 622.317 volivk in volivcev oz. 36,73 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK). Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, in sicer 38,61-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 33,63-odstotna.

V prvem krogu predsedniških volitev je bila volilna udeležba do 16. ure 34,78-odstotna. Na predsedniških volitvah leta 2017 se je medtem glasovanja do 16. ure v drugem krogu udeležilo 30,45 odstotka volivk in volivcev, v drugem krogu predsedniških volitev leta 2012 pa 35,86 odstotka.

Kot je v izjavi v medijskem središču dejal predsednik DVK Peter Golob, je po podatkih okrajnih volilnih komisij volilni okraj z najvišjo udeležbo Škofja Loka 2, kjer je bila volilna udeležba do 16. ure 48,03-odstotna. Najnižja pa je bila volilna udeležba v Piranu, in sicer 25,31-odstotna.

Sicer današnje volitve na vseh voliščih potekajo normalno, brez kakršnih koli posebnosti, je še dodal Golob.

Delni neuradni izidi današnjih predsedniških volitev se bodo po Golobovih napovedih v sistemu DVK začeli prikazovati okoli 19.30, izid današnjega glasovanja pa bo predvidoma znan okoli 21. ure ali morda malo prej, je še dodal Golob.

Na predčasnem glasovanju je v drugem krogu predsedniških volitev glasovalo več kot 76.900 volivk in volivcev, v prvem krogu pa približno 67.900.

Volivci danes v drugem krogu sedmih predsedniških volitev v zgodovini samostojne države izbirajo novega predsednika ali predsednico republike. Med 7. in 19. uro je v Sloveniji odprtih 2999 rednih volišč in 88 volišč omnia. 30 volišč je odprtih v tujini.

Volivci lahko tokrat izbirajo med dvema kandidatoma, ki sta v prvem krogu med sedmerico dobila največ glasov: Anžetom Logarjem in Natašo Pirc Musar.

17:00 BORUT PAHOR SE VESELI SODELOVANJA

Predsednik republike Borut Pahor je po oddaji svojega glasu na volišču pred Gasilskim domom Trnovo dejal, da se veseli sodelovanja z naslednico ali naslednikom. Ob deveti uri zvečer namerava poklicati novo predsednico ali predsednika republike in v neformalnem pogovoru začeti načrt tranzicije do 22. decembra, ko bo ta formalna. Nasvetov za zmagovalca današnjega drugega kroga predsedniških volitev nima, saj je prepričan, da sta oba kandidata že med kampanjo ugotovila, da je funkcija predsednika zahtevno, a lepo delo.

Po desetih letih Pahor s položaja odhaja zadovoljen, saj se mu zdi, da mu je uspelo veliko od tega, kar si je zamislil. Želel je biti predsednik vseh, tudi tistih, ki ga niso sprejemali. Pri tem ga je vodil moto, da je naloga državnika iskati prijatelje povsod po svetu.

“Tudi ena poglavitnih kritik na račun mojega dela, da naj bi se premalo oglašal, ni predmet mojega obžalovanja,” je dejal. Morda bi lahko več govoril, vendar potem morda ne bi bilo spomenika sprave na Kongresnem trgu, prekopa posmrtnih ostankov mrtvih iz Hude jame, vrnitve narodnega doma v Trstu, stiska rok dveh predsednikov pred spomenikoma na Bazovici, skupne obeležitve stoletnice koroškega plebiscita in 10 let procesa Brdo-Brioni, je naštel.

Obdobja v svojem življenju po dveh predsedniških mandatih se Pahor veseli. V svoji 32-letni karieri je vedno opravljal poklice z mandatom ljudi, “zdaj pa mogoče ne bo več tako, na to se bom moral navaditi,” je povedal.

Volivci danes v 2. krogu sedmih predsedniških volitev v zgodovini samostojne države izbirajo novega predsednika ali predsednico republike. Med 7. in 19. uro je v Sloveniji odprtih 2999 rednih volišč in 88 volišč omnia. 30 volišč je odprtih v tujini.

Volivci lahko tokrat izbirajo le med dvema kandidatoma, ki sta v prvem krogu med sedmerico kandidatov dobila največ glasov: Anžetom Logarjem in Natašo Pirc Musar.

16:20 84 OBVESTIL

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel v petek opolnoči, do danes do 16.30 prejela 84 obvestil o domnevnih kršitvah, je objavilo ministrstvo. Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava 41 zadev, za katere obstaja sum kršitve volilnega molka.

Med zadevami, ki jih obravnava inšpektorat, se jih največ nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na televizijah in družbenih omrežjih, sledi deljenje letakov v hišne predalčnike.

Za 43 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka. Večina teh obvestil se sicer nanaša na aktivnosti organizatorjev volilne kampanje, povezane z lokalnimi volitvami, za katere pa volilni molk ta vikend ne velja.

Volilna kampanja pred današnjim drugim krogom volitev za predsednika republike se je končala v petek opolnoči. Takrat je začel veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do danes do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

13:35 POZIV NATAŠE PIRC MUSAR

Kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar je po oddaji glasu v današnjem drugem krogu predsedniških volitev pozvala volivke in volivce, da odidejo na volišča. Sicer pa bo čas do razglasitve predčasnih rezultatov preživela mirno, morda ob branju knjige.

Pirc Musarjeva, ki je na volišče prišla v spremstvu svojega moža, je predvolilno kampanjo ocenila kot zahtevno, vesela pa je, da se je okrog nje zbralo veliko srčnih ljudi.

V neprecenljivo pomoč so ji bili prostovoljke in prostovoljci, ki se jim je danes zahvalila za vso podporo. Ti bodo v volilni štab zvečer prinesli torte, medtem ko je po prvem krogu torto spekla sama, je dejala novinarjem po oddaji glasu na volišču v Radomljah.

10:30 ANŽE LOGAR NA VOLIŠČU

Kandidat za predsednika republike Anže Logar, ki kandidira s podpisi volivcev in podporo strank SDS, SLS in NSi, je na volišče na Parmovi ulici v Ljubljani prišel v družbi svoje partnerke in dobro razpoložen.

Preostanek dneva bo po svojih besedah preživel v krogu družine. “Danes pakiramo, hčerka jutri odpotuje za tri dni na tabor, se že zelo veseli, skuhal bom kosilo in dan preživel v krogu družine,” je povedal.

Na vprašanje kakšno volilno udeležbo pričakuje, je odgovoril, da si ne upa podajati napovedi, saj je “zadnjič brcnil mimo”, si pa želi, da bi bila čim višja.

Ocenjuje, da je volilna kampanja nudila neposredni stik z volivci in da so soočenja ljudem omogočila, da so si ustvarili sliko o vsakem od kandidatov.

7:00 1,7 MILIJONA UPRAVIČENCEV

Po današnjem glasovanju v drugem krogu volitev predsednika republike bo znano, kdo bo v prihodnjem petletnem mandatu na vrhu države nasledil aktualnega predsednika Boruta Pahorja. Volivci bodo lahko glas za enega od kandidatov, Anžeta Logarja ali Natašo Pirc Musar, oddali med 7. in 19. uro, do konca glasovanja pa še vedno velja volilni molk.

Volilni upravičenci, ki jih je na tokratnih volitvah nekaj manj kot 1,7 milijona, bodo lahko glas oddali na enem od 3117 volišč, ki se bodo odprla ob 7. uri. Odprtih bo 2999 rednih volišč, 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, tako imenovanih volišč omnia, ter 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Na voliščih se morajo volivci izkazati z veljavnim osebnim dokumentom in se podpisati v volilni imenik. Prejeli bodo glasovnico z navodilom, da se glasuje samo za enega kandidata oz. kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka pred imenom kandidata, za katerega glasuje. Kandidata bosta na glasovnici navedena po naslednjem vrstnem redu: 1. Anže Logar, 2. Nataša Pirc Musar.

Do konca glasovanja še vedno velja volilni molk, ko je vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Morebitne kršitve lahko državljani do 7. ure prijavijo operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Med 7. in 19. uro pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Drugi krog predsedniških volitev, sicer sedmih v zgodovini Slovenije, je potreben, ker v prvem krogu 23. oktobra nihče od sedmerice kandidatov ni dobil več kot 50-odstotne podpore, v drugi krog pa sta se uvrstila kandidata z največ glasovi. Volivci bodo tako danes odločili, kdo o njiju bo peti predsednik oziroma predsednica republike.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: Zajem zaslona YT

1
680 SEK