• 10.86C Novo mesto
  • 22:07
  • Čet, 28.05.2020

V ŽIVO: Kaj prinaša tretji paket ukrepov? Subvencija za skrajšani delovni čas največ v višini …

Shema subvencioniranja skrajšanega delovnika, nosilni ukrep predlaganega tretjega protikoronskega zakona, ki naj bi ga vlada potrdila popoldne, bo na voljo delodajalcem, ki vsaj desetini zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Subvencije bodo fiksne in bodo znašale do 448 evrov, je dejal minister za delo Janez Cigler Kralj.  V torek so v Sloveniji opravili 981 testiranj in potrdili eno okužbo z novim koronavirusom. Skupaj je potrjenih 1468 okužb. V torek niso zabeležili nove smrti bolnika s covidom-19, skupno število umrlih ostaja 104. V bolnišnicah se je v torek zdravilo 23 bolnikov s covidom-19, štirje so potrebovali intenzivno terapijo, enega so odpustili domov.

16.12 Shema subvencioniranja skrajšanega delovnika, nosilni ukrep predlaganega tretjega protikoronskega zakona, ki naj bi ga vlada potrdila popoldne, bo na voljo delodajalcem, ki vsaj desetini zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Subvencije bodo fiksne in bodo znašale do 448 evrov, je dejal minister za delo Janez Cigler Kralj.

14.23 V  torek do konca dneva so novo okužbo z virusom sars-cov-2 med slovenskimi občinami potrdili le v Metliki, kjer so tako doslej skupaj zabeležili 74 primerov. Občinam z najmanj enim potrjenim primerom okužbe se sicer že od 28. aprila ni pridružila nobena nova.

12.42 Zunanji minister Anže Logar je danes na seji odbora DZ za zunanjo politiko povedal, da je odpiranje meja s sosednjimi državami odvisno od epidemioloških razmer. Glede odprtja meje z Avstrijo je dejal, da se s tamkajšnjimi oblastmi dogovarjajo za režim, ki bo najbolje odražal realno epidemiološko stanje. Logar je v odgovoru na poslansko vprašanje Andreja Rajha (SAB) dejal, da je Slovenija v pandemiji novega koronavirusa po epidemiološki sliki relativno izenačena s Hrvaško, Madžarsko in Avstrijo. Po testiranju na milijon prebivalcev je izenačena z Avstrijo, glede na število okuženih in smrtnih primerov na milijon prebivalcev z Madžarsko in Hrvaško, Avstrija pa je pri tem kazalniku nekaj slabša, je navedel.

Napovedal je, da se bo v petek srečal s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, s katerim bosta pregledala sodelovanje in izpostavila “problemske točke”. Hrvaška je za zdaj edina država, iz katere je možen vstop v Slovenijo brez omejitev.

NaDlani.si; Foto: arhiv