• 20.32C Novo mesto
  • 18:00
  • Čet, 04.06.2020

V ŽIVO: Pozor, načrtuje se širše testiranje, raziskavo mora odobriti še komisije za medicinsko etiko

 Vlada načrtuje širše testiranje, ki bo ustvarilo jasnejšo sliko o številu okuženih z novim koronavirusom, je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Ugotovitve bodo ključne za načrtovanje postopnega sproščanja ukrepov. Testiranja bodo po besedah Miroslava Petrovca opravili na reprezentativnem vzorcu okoli 1000 do 1500 prebivalcev po vseh državi.

V populaciji so namreč ljudje, ki so okužbo preboleli v samoizolaciji, a te potrditve ni, je opozoril. V času epidemije so namreč po podatkih iz vstopnih točk v samoizolacijo poslali nekaj 100 ali celo 1000 ljudi na dan. Za te pa ne morejo biti prepričani, ali so preboleli covid-19 ali ne, je izpostavil Petrovec. Po drugi strani pa bi radi raziskovalci odgovorili tudi na ugibanja javnosti o velikem številu okuženih, ki naj ne bi imeli simptomov.

Rezultate bi lahko dobili že do prvomajskih praznikov. Pred tem mora sicer raziskavo odobriti še komisije za medicinsko etiko. Po mnenju Petrovca bi tako lahko raziskava stekla že prihodnji teden. Vsi rezultati bodo objavljeni javno.

13.00

V torek so v Sloveniji potrdili 28 okužb z novim koronavirusom, opravili pa 1168 testiranj, je objavila vlada na Twitterju. Skupaj je okuženih 1248 ljudi. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 96 ljudi, 34 se jih zdravi v intenzivni terapiji, v domačo oskrbo so jih odpustili 13. V torek je zaradi covida-19 umrlo pet ljudi, doslej skupaj že 61. Na praznični ponedeljek je bilo ob 541 izvedenih testiranjih potrjenih osem novih okužb z novim koronavirusom in ena nova smrt zaradi covida-19.

9.00 V trgovinah, lekarnah, poštnih poslovalnicah in na drugih zaprtih javnih krajih je od danes tudi z odlokom zapovedano razkuževanje rok namesto prej obvezne uporabe rokavic. Sprememba sicer sledi že prejšnji teden podanim priporočilom vodstva ministrstva za zdravje, razkužila pa je po pojasnilih vlade dolžan zagotoviti ponudnik storitev.

Vlada je spremembo odloka, ki določa ukrepe na zaprtih javnih krajih v času epidemije novega koronavirusa, sprejela na torkovi dopisni seji, veljati pa je začela danes. Poleg razkuževanja rok pa ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb še naprej ostaja v veljavi obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot sta šal ali ruta, ki prekrije nos in usta.

NaDlani.si; Foto: youtube