• 1.26C Novo mesto
  • 16:13
  • Sre, 11.12.2019

Včeraj plazovi, močno deževje, zaliti prostori … Sedaj je izdano novo opozorilo

LJUBLJANA –Zadnje deževje je povzročilo nekaj težav po Sloveniji. Republiški center za obveščanje je zabeležil 55 dogodkov, v katerih poškodovanih oseb in živali ni bilo, nastala pa je gmotna škoda. Aktiviranih je bilo 45 prostovoljnih gasilskih društev in 13 poklicnih enot. Na Koroškem sta se sprožila dva plazova na območjih občin Prevalje in Podvelka.

Kaj se je dogajalo?

V občini Podvelka je zdrsnil zemeljski plaz v velikosti okoli 40 kvadratnih metrov, ki je ogrožal delovni stroj. Prostovoljni gasilci so delovni stroj odstranili na varno. O dogodku so bile obveščene pristojne službe, sanacija plazu pa se bo nadaljevala danes.

V občini Prevalje se je zaradi močnega deževja sprožil zemeljski plaz z nekaj manjšimi drevesi. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in s pomočjo delovnega stroja s ceste odstranili približno 16 kubičnih metrov zemljin ter podrta drevesa.

V občini Črna na Koroškem je zaradi močnega deževja meteorna voda zalivala kletne prostore stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci, prav tako so gasilci priskočili na pomoč v Radljah ob Dravi, kjer je zaradi močnega deževja začela puščati streha na večstanovanjskem objektu. Gasilci so s folijo prekrili približno 40 kvadratnih metrov strehe.

Kaj sledi?

Danes bodo še poplavljale nekatere reke na območju Dolenjskega krasa ter Ljubljanica na Ljubljanskem barju in Krka v srednjem in spodnjem toku, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. Dopoldne se v vzhodni Sloveniji še obetajo obilnejše padavine, padlo bo od 20 do 40 litrov dežja na kvadratni meter.

Poplavljanje rek bo predvidoma na območjih pogostih poplav. Pretok Ljubljanice se bo ustalil predvidoma že čez dan, pretok Krke v spodnjem toku pa zvečer.

NaDlani.si, Foto: arhiv