• C Novo mesto
  • 20:18
  • Sob, 10.04.2021

Velika odločitev vlade! Na Dolenjskem in v Posavju se odpirajo lokali, a vendar …

Vlada pa bo imela danes na dnevnem redu tudi spremembe režima na državni meji.

LJUBLJANA – Epidemiološka situacija je stabilna, vlada pa načrtuje, da bi te pogoje izkoristila in začela z odpiranjem teras gostinskih lokalov. A ne po celi Sloveniji, ampak na lokalni ravni. O tem je sinoči na POP TV govoril Aleš Hojs, ki vodi ministrstvo za notranje zadeve.

Po njegovih besedah obstajajo realni pogoji možnost odprtja teras gostinskih lokalov v zasavski in posavski regiji.

Nekaj ur kasneje je vlada sporočila, s ponedeljkom bodo v posavski in jugovzhodni regiji gostinski lokali lahko odprli terase in vrtove. To je na družbenem omrežju Twitter zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Gostinci bodo lahko na terasah stregli med 6. in 19. uro. Če bodo okužbe zaradi tega narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah v rumeni fazi prepovedano.

Daljši zapis na družbenem omrežju Facebook razkriva, da gre za tedensko testno obdobje, ki bo veljalo kot pokazatelj, ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, kjer je epidemiološka slika ugodna. Gostinci bodo lahko sicer na terasah stregli med 6. in 19. uro, gostje pa bodo morali zapustiti terase in vrtove lokalov najpozneje do 19.30. Zaposleni in gostje bodo morali ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi. Zaposleni v gostinskih lokalih se bodo morali enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom.

Upoštevajte pravila

Strežba bo dovoljena izključno za mizami. Razdalja med osebami bo morala biti najmanj 1,5 metra, med robovi miz bodo morali gostinci zagotoviti tri metre razdalje. Za eno mizo bodo lahko sedele največ štiri osebe. Glede na velikost terase ali vrta bo določeno maksimalno dovoljeno število gostov.

Nujno je razkuževanje rok ter miz pred menjavo gostov za mizo ter odstranitev ali prilagoditev predmetov v skupni uporabi, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov. Vstop v gostinski lokal bo dovoljen le v primeru uporabe toaletnih prostorov.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www