• 8.43C Novo mesto
  • 09:01
  • Ned, 29.03.2020

Verjetno imamo že več kot tisoč okuženih! To je seznam vseh občin, kjer so bili prijavljeni primeri

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci poudaril, da zdravstveni sistem ni prilagojen na težave, s katerimi se soočamo ob epidemiji koronavirusa. Število okuženih, uradna številka je 275, je po njegovih besedah petkrat večje od potrjenih. Ob tem je poudaril, da bi se moral vsakdo vesti, kot da je okužen. Ker tega ni, so potrebne omejitve, pravi.

Minister je danes dejal, da je uradno število potrjenih okužb z novih koronavirusom 275, a verjetno jih je petkrat več. Namreč vseh, ki kažejo znake respiratornih obolenj, ne testirajo, nekateri pa bodo še zboleli. »Situacija je bila v štartu podcenjena, da se je to, ne le v Sloveniji, pač pa tudi drugje obravnavalo kot malo hujšo gripo, kar se je izkazalo za napačno oceno,« je dejal. V tej luči je bil Gantar kritičen do Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki da je napačno ocenil situacijo, s tem pa je Slovenija tudi zamudila ključno obdobje, ko bi lahko prej ukrepali. »S pravimi ukrepi smo zamudili teden ali deset dni. Če se vsak dan podvoji število bolnikov, pomeni to veliko razliko,« je opozoril.

Najhuje v Ljubljani

Nacionalni inšitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil seznam, iz katerih občin prihajajo osebe, ki so bile pozitivne na koronavirus. Gre za razporeditev prijavljenih primerov COVID-19 po občinah na dan 17.marec do 10. ure. Izstopa Ljubljana, kjer je okuženih kar 70 oseb, več kot 20 okuženih je v občini Šmarje pri Jelšah in Metliki.

NaDlani.si; Foto:Pixbay