• C Novo mesto
  • 17:57
  • Sre, 12.06.2024

Verouk – temelj verske vzgoje

Verska vzgoja je v življenju kristjanov izjemno pomembna in pri tem ima verouk prav posebno vlogo. Verouk ni le pouk o krščanski veri, ampak gre tudi za oznanilo evangelija in pripravo na zakramente.

Verska vzgoja otrok poteka najprej doma v krogu družine z redno molitvijo, obiskom svete maše in življenjem po Božjih zapovedih.

Kaj je verouk?

Verouk ali Kateheza je pouk o krščanski veri. Beseda kateheza izvira iz grškega glagola katehein, kar pomeni poučevati, v ožjem pomenu pa se uporablja tudi za posamezno veroučno uro oziroma tematiko. Verouk je vsakemu posamezniku v pomoč, da se oblikuje v celovito osebnost z jasnimi moralnimi načeli, ki je pripravljen vedno pomagati, se odpovedovati in živeti krščansko življenje.

V prvih stoletjih je verouk pomenil predvsem pripravo na prejem zakramentov, v današnjem času pa pomeni popoldanski krščanski pouk za osnovnošolce:

  • V prvi triadi (6 – 9 let starosti) se otroci srečajo z osnovami krščanske vere in običaji, ter se pripravijo na prejem zakramenta svete spovedi in svetega obhajila.
  • V drugi triadi (9 – 12 let starosti) otroci spoznavajo Sveto pismo in krščanski nauk.
  • V tretji triadi (12 – 15 let starosti) otroci spoznavajo različna verstva ter etična in moralna vprašanja ter poglobijo svojo vero. V tem času poteka tudi priprava na zakrament svete birme
verouk

Kako poteka verouk?

Seveda pa se duhovna rast otrok še zdaleč ne zaključi z 9. razredom osnovne šole. V mnogih župnijah imajo mladostniki možnost obiskovanja mladinskega verouka, pri katerem mladi v prijateljskem vzdušju razrešujejo svoje poglede in vprašanja o Bogu in svetu.

Kako poteka verouk?

Novo šolsko leto otroci ne začnejo zgolj z obiskovanjem šole, ampak tudi z obiskovanjem verouka. Ta je organiziran znotraj posamezne župnije in običajno poteka v učilnicah župnišča. Verouk poučuje učitelj, ki se imenuje katehet. Nekatere župnije imajo že v predšolskem obdobju organizirane svetopisemske urice, običajno pa se začne s prvim razredom devetletke, vpis pa je možen tudi kasneje.

Podobno kot v šoli, so otroci tu razdeljeni v različne skupine glede na starost. Verouk poteka enkrat tedensko, običajno po šoli ali v popoldanskem času, in traja 45 minut. Otroci obiskujejo verouk vseh devet razredov osnovne šole.

verouk

Dobimo se enkrat tedensko.

Otroci imajo pri verouku liturgične in veroučne zvezke ali drugo gradivo. Dodatno gradivo je običajno potrebno predvsem v pripravah na sveto obhajilo in birmo. Toda brez skrbi – vse za obhajilo in vse za birmo vam je na voljo tudi v ponudbi Škofijske knjigarne.

Potrebno se je zavedati, da verouk ni nadomestilo verski vzgoji, ki naj bi potekala v krogu družine. Starši so tisti, ki s svojim zgledom in dejanji vzgajajo otroke v krščanski veri in jim skušajo pokazati njen velik pomen za življenje.

Škofijska knjigarna je z izjemno pestro ponudbo verske in duhovne liturgije ter drugega gradiva, staršem pri tem lahko v veliko pomoč.