• C Novo mesto
  • 16:34
  • Sre, 22.09.2021

Video: pri nas nalivi, v Dubaju pa dež umetno ustvarjajo

V Združenih arabskih emiratih (ZAE) sredi vročinskih valov umetno ustvarjajo nalive dežja. V sredo in četrtek se je temperatura povzpela skoraj do 50 stopinj celzija.

ZAE imajo zelo malo dežja, v povprečju skupaj letno manj kot 100 mm, pa še to večinoma pade med decembrom in marcem. Hkrati površinska voda hitro izpareva in tako ni dovolj podtalnice. V vročih dnevih, kot so bili prejšnji teden, tako že več kot 10 let aktivno umetno ustvarjajo dež.

Državni center za meteorologijo ZAE je sprožil vse potrebno za povečanje padavin. Najprej izdajo vremensko opozorilo, saj lahko oblaki, ki nastajajo, sprožijo močne padavine z vetrom tudi do 40 km/h, kar dvigne prah in pesek iz arabskih puščav. Zatem s posebej prirejenimi letali spodbujajo padavine; v ZAE za to uporabljajo naravne soli, kot sta natrijev in kalijev klorid, ki jih razpršijo po oblakih, soli pa privlačijo vlago in spodbudijo kondenzacijo. Rezultat je nam dobro znan, za prebivalce navadno vročih emiratov, pa nenavaden. To je posnetek iz zadnjega umetnega neurja:

Vsak polet letala, ki lahko “zaseje” pet ali šest oblakov, traja približno 3 ure in samo polet stane 3000 ameriških dolarjev. Takih poletov letno naredijo med 200 in 300. Ker je suša velik problem, vedno iščejo bolj učinkovite metode in v letošnjem letu že testirajo drone, ki bi oblake “spodbudili” z električnimi šoki in ne bi uporabljali kemikalij.

NaDlani.si; Foto: Pexels, Instagram