• C Novo mesto
  • 12:59
  • Sob, 27.11.2021

(VIDEO) Španski vulkan se je reaktiviral, pojavili so se novi izbruhi, ki povzročajo razdejanje

Vulkan Cumbre Vieja, ki je sredi septembra po 50 letih mirovanja izbruhnil na Kanarskem otočju, je v zadnjem tednu pridobil na intenziteti, potem ko se je stanje že umirilo. Včeraj sta se ob strani pojavili dve novi odprtini, skozi katere bru lava, ki počasi a vztrajno ruši vse pred seboj.

19. oktobra se je na strani grebena Cumbre Vieja na otoku La Palma odprla vulkanska razpoka, z katere sta zažela uhajati dim in pepel, kmalu pa so na površej bruhnili prvi curki staljenih kamnin.

Pred lavo so oblasti uspešno evakuirale več kot 6000 prebivalcev, je pa zato pod njo pokopanih več sto domov, škodo pa so ocenili na približno 400 milijonov evrov. Po desetih dneh je lava dosegla obalo in se začela stekati v morje, vulkanska aktivnost pa se je začela umirjati.

Že takrat so strokovnjaki opozarjali, da gre lahko za le premor, ne dejanski konec aktivnosti. Vse do danes je bila aktivnost precej mirna, sedaj pa se je odprla že druga dodatna razpoka iz katere bruha lava. Če bo količina še naprej naraščala, se lahko zgodi, da se novi tok lave ne bo združil s starim in ubral svojo pot proti morju ter uničil še več hiš.

Po besedah tehničnega direktorja službe za vulkane kanarskih otokov Miguela Ángela Morcuenda je sedaj vulkan precej bolj agresiven kot pred dvema tednoma ob prvem izbruhu. Ponoči so seizmologi zaznali še 8 novih potresov magnitude do 3,5, ki spremljajo reaktivacijo vulkana.

Zaenkrat ne moremo napovedati, kako dolgo bo izbruh še trajal, ocene strokovnjakov se gibljejo med 24 in 48 dnevi, vendar hkrati opozarjajo, da vulkanske aktivnosti ne znamo točno napovedati.

Španski premier Pedro Sanchez je prav danes naznanil večji paket pomoči za obnovo in okrevanje La Palme. Prejšnji teden so potrdili 10 milijonov evrov za takojšnjo pomoč prizadetim, danes pa še obširnejši paket rekonstrukcije infrastukture, kmetijstva delovnih mest in turizma. Ob tem je poudaril, da je La Palma kljub izbruhu varna za turiste in vse, ki načrtujejo obisk, vabi, da pridejo uživati na ta otok.

pripravil: NaDlani.si, foto: Twitter, EPA