• C Novo mesto
  • 08:36
  • Pon, 23.05.2022

VIDEO: V parlamentu zavrela kri, Nemcu je počilo: Kako si lahko drzneš to narediti!

Podpredsednik DZ Matjaž Tanko je prekinil besedo poslancu Matjažu Nemcu. »Brez pravice do besede, brez besede za pravico. Utišali so demokracijo, ugrabili so državo,« je na Twiterju zapisal poslanec SD in objavil posnetek iz državnega zbora.

»Moram se odzvati na to izjemno nerazumno interpretacijo ministra za zunanje zadeve,« je dejal Nemec, Tanko pa ga je opozoril, naj pove, kakšen je njegov postopkovni predlog. »Ne me prekinjati, imam tri minute časa,« je dejal in začel prebirati članek o incidentu na slovenski meji, ko naj bi vojak v 32-letnika uperil avtomatsko puško. Takrat je podpredsednik državnega zbora prekinil njegov nastop, ker se, kot trdi, ni držal poslovnika državnega zbora v točki, kogovori o t. j. postopkovnem predlogu.

Kdo je imel prav?

Poslovnik državnega zbora določa, da poslancu, ki želi govoriti o uporabi poslovnika (postopkovno vprašanje ali predlog), da predsedujoči besedo takoj, ko jo zahteva. Govor tega poslanca ne sme trajati več kot tri minute. O postopkovnem vprašanju ali predlogu ni razprave. O uporabi poslovnika odloči predsedujoči, razen v primerih, ko po tem poslovniku odločitev sprejme državni zbor.

cvetličarna