• C Novo mesto
  • 21:16
  • Čet, 05.08.2021

Vlada odločila: preverite, za katere skupine bodo covid testi še naprej brezplačni

Na današnji dopisni seji je vlada izdala novo uredbo s katero določa, da se bodo nekatere skupine ljudi še vedno lahko testirale za koronavirus brezplačno. Veljala bo od 23. avgusta 2021.

Prejšnji teden je premier Janez Janša napovedal, da bo od 15. avgusta testiranje na koronavirus plačljivo. Na Twitterju vlade je bilo objavljeno njegovo razmišljanje: “Za testiranja smo do sedaj porabili 60 milijonov. Ali v času, ko imamo na voljo brezplačno cepljenje, lahko zahtevamo od tistih, ki so cepljeni, da plačujejo teste za tiste, ki se ne odločijo za cepljenje?”

Z današnjo uredbo je vlada prepoznala, da nekatere osebe pomenijo večji rizik prenašanja okužbe v kritičnih delih družbe, zato je uvedla t.i. presejalni program, da bi odkrili čimveč okužb. Tako se bodo lahko brezplačno testirali uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov in osebe v zavodih za prestajanje zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke. Brezplačnega testa bodo deležne tudi osebe, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti. To bodo morale dokazovati z zdravniškim potrdilom.

Izvajanje programa lahko minister prekine ali spremeni ob zadostni precepljenosti prebivalstva.

Cena hitrih testov bo omejena

Hkrati pa minister uvaja najvišjo višino povračila za teste in s tem dodaja, da cena storitve za samoplačnike ne sme biti višja.

NaDlani.si; Foto: unsplash