• C Novo mesto
  • 09:54
  • Ned, 25.07.2021

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri nas: Imam zelo slab občutek, drugi val lahko …

Realno je pričakovati, da poleti ne bomo doživeli drugega vala epidemije koronavirusa, lahko pa se pojavi jeseni ali pozimi, napoveduje vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović. Boji se predvsem hkratne epidemije gripe in koronavirusa. Poudarja, da je treba narediti vse, da v drugem valu ne bi ponovno zapirali države in javnega življenja.

»Glede na trenutno epidemiološko stanje in glede na to, da se ljudje poleti družimo bolj na prostem, ni šol in tovrstnega združevanja, je realno pričakovati, da ne bomo doživeli takoj novega epidemičnega vala,« je v pogovoru za STA povedala infektologinja Beovićeva z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

A že jeseni se bo položaj spremenil. Šole in fakultete se bodo vnovič odprle, ljudje pa se bodo v hladnem obdobju leta bolj zadrževali v zaprtih prostorih. To so pogoji, v katerih se respiratorni virusi tudi sicer bolje prenašajo, je pojasnila. Drugi val je po njenih besedah realna možnost, ker virus še kroži in je velik del prebivalstva zanj še občutljiv. “Tudi za tistih nekaj odstotkov ljudi v Sloveniji, ki so bolezen preboleli, se še ne ve, ali so odporni proti novi okužbi,” je opozorila.

Bojijo se kombinacije z gripo

V zdravstvu se predvsem bojijo hkratnega drugega vala koronavirusa in povečanja števila okužb z gripo. »Pri nas je bila v prvem valu smrtnost majhna – razen pri bolnikih v visoki starosti – ravno zato, ker je bil vsak bolnik deležen vsega, kar je bilo možno. Če se nam bo zgodila kombinacija z gripo, kot je bilo v Italiji, bodo razmere slabše. Ob večjem številu bolnikov kakovost obravnave pade, saj na taki ravni ni izvedljiva,« je dejala.

Deloma bi lahko to preprečili z bolj množičnim cepljenjem proti gripi. Cepivo proti gripi je po njenih besedah razmeroma slabo, a vendarle zmanjša potrebo po hospitalizaciji in smrtnost.

Ne le do drugega, pride lahko namreč tudi do nadaljnjih valov epidemije, sčasoma pa tudi do bolj sezonskega ponavljanja bolezni, ki je značilno za respiratorne viruse, pravi Beovićeva.

Ponovno bo kandidirala

Sicer pa se namerava Beovićeva jeseni ponovno potegovati za mesto predsednice Zdravniške zbornice Slovenije. Prvi razpis je bil razveljavljen v času vrhunca epidemije, kar je bilo po njeni oceni razumljivo, četudi zdaj kaže, da bi bile volitve v maju pravzaprav možne. “Ko gledamo za nazaj, je bilo marsikaj tedaj pretirano,” je priznala, a dodala, da je ravno to “pretiravanje” vzrok, da se je epidemija hitro umirila.

STA; Foto: arhiv