• C Novo mesto
  • 05:03
  • Sob, 23.09.2023

Ponoči huda ura nad Slovenijo: od Posočja do Prekmurja vihar, vetrolom in toča

Neurja, močna toča in huronski veter sta Slovenijo dosegla po 3. uri zjutraj, tja do 6. ure pa se je pas hladne fronte vlekel od Posočja do Prekmurja.

LJUBLJANA – Ponoči in čez dan bodo po podatkih Agencije RS za okolje ob nevihtah možna krajevna neurja po celotni Sloveniji, zato so že sinoči razglasili oranžno opozorilo. Močne nalive bo ponekod spremljala tudi toča in močan veter. Vremenoslovci ne izključujejo niti udarov strel, ki lahko zanetijo požare. Opozarjajo tudi na možnost poplav na hudourniških vodotokih.

Neurja, močna toča in huronski veter sta Slovenijo dosegla po 3. uri zjutraj, tja do 6. ure pa se je pas hladne fronte vlekel od Posočja do Prekmurja. Po poročanju Neurje.si je del Gorenjske brez elektrike, zaradi vetra je brez strehe ostala ena od stolpnic v Mariboru (na Ferkovi ulici).

Center za obveščanje pri Upravi RS za zaščito in reševanje je do 6. ure zjutraj prejel skupno 362 obvestil o dogodkih, povezanih z neurjem, od tega 111 na območju regijskega centra za obveščanje Murska Sobota, 90 na območju mariborskega regijskega centra, 59 celjskega, 51 kranjskega, 35 slovenjgraškega, 11 novogoriškega, tri ptujskega in po enega na območju ljubljanskega in trboveljskega.

Dogajanje po Sloveniji pa so povzeli na spletni strani URSZR:

13.7.2023 je ob 5.04 je občino Podčetrtek zajelo neurje z močnimi sunki vetra, ki so podirali drevesa. Posledice odstranjujejo gasilci PGD Pristava pri Mestinju.

13.07.2023 je ob 4.30 občino Šentjur zajelo neurje z nalivi in močnimi sunki vetra, ki so odkrili strehe stanovanjskih hiš in podirali drevesa. Posledice odstranjujejo gasilci PGD Dramlje in PGD Lokarje.

13.7.2023 je ob 3.39 občino Šmartno ob Paki zajelo neurje z nalivi in močnimi sunki vetra, ki so podirali drevesa in zaprli cesto Velenje – Mozirje. Posledice odstranjujejo gasilci PGD Šmartno ob Paki.

13.07.2023 okrog 4:48 je območje občine Velenje zajelo močnejše neurje z nalivi in sunki vetra. Le ti so povzročili večjo materialno škodo na komunalni in prometni infrastrukturi saj se je podrlo veliko dreves, določene ceste so neprevozne. Meteorna voda je zalila kleti stanovanjskih objektov, veter pa je odkril nekaj stanovanjskih hiš ter kmetijskih objektov. Posledice neurja na 25 lokacijah odstranjujejo gasilci PGE Velenje, PGD Velenje, PGD Pesje, PGD Šalek, PGD Šentilj in PGD Vinska Gora.

13.07.2023 okrog 4.30 je območje občine Vojnik zajelo močnejše neurje z nalivi in sunki vetra. Le ti so povzročili večjo materialno škodo na komunalni in prometni infrastrukturi. Podrlo se je večje število dreves na cestišče in stanovanjske objekte. V neurju je prišlo do poškodbe daljnovoda, zato je motena dobava električne energije. Posledice neurja odstranjujejo gasilci PGE Vojnik, PGD Frankolovo in PGD Nova Cerkev.

13.07.2023 okrog 3.58 je območje občine Žalec zajelo neurje z močnimi nalivi in sunki vetra, ki so odkrili streho senika in podrli nekaj dreves. Posledice odstranjujejo gasilci PGD Ponikva pri Žalcu.

13.07.2023 okrog 3.56 je območje občine Dobrna zajelo neurje z močnimi nalivi in sunki vetra, ki so podrli drevesa na osebna vozila in stanovanjske objekte. Posledice odstranjujejo gasilci PGD Dobrna.

Tako je po podatkih Promet.si neprevoznih kar nekaj cest.

Popolne zapore cest zaradi neurja:
– Dravograd – Slovenj Gradec, pri Slovenj Gradcu.
– Dravograd – Maribor, pri Zgornjem Kozjem Vrhu.
– Bled – Bohinjska Bistrica, pri Nomenju.
– Regionalna cesta Kranj – Podtabor, na Podbrezjah.

Kako ravnati?

V primeru, da nas preseneti slabo vreme svetujejo, da počakamo na varnem mestu v zgradbi oziroma na prostem poiščemo zavetje v zgradbah ali v vozilu. Odsvetujejo zadrževanje v bližini hudourniških vodotokov in parkiranje pod drevesi. Poudarjajo, da se med nevihto ni priporočljivo zadrževati pod drevesi ali daljnovodi zaradi udara strele, ki je lahko smrtno nevaren.

Čez vikend lahko zopet pričakujemo sončno vreme in visoke temperature, napovedujejo na Agenciji RS za okolje.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona