
Vsi govorijo o tem krofu! Je res najboljši v Sloveniji?
V Sloveniji, kjer pustni čas prinaša veselje in barvitost, so krofi nepogrešljiv del tradicije. Letos je Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) že petič zapored organizirala izbor za Naj krof Slovenije, kjer so strokovnjaki ocenjevali tako klasične kot inovativne različice te priljubljene sladice.
Zmagovalci v kategoriji klasičnih krofov
V kategoriji najboljših klasičnih krofov je prvo mesto osvojila Slaščičarna Zvezda iz Celja. Njihov krof je prepričal komisijo z izvrstno pripravo, popolno teksturo in tradicionalnim okusom, ki spominja na domače recepte naših babic. Drugo mesto je zasedla Slaščičarna Berzo z Vrhnike, ki je navdušila z rahlim in enakomerno pečenim krofom z bogatim mareličnim nadevom. Tretje mesto je pripadlo Kavarni Cafe Central iz Portoroža, ki je s svojim klasičnim krofom dokazala, da obvlada tudi tradicionalne recepte.
Inovativni krofi, ki navdušujejo
V kategoriji inovativnih krofov je slavila Kavarna Cafe Central iz Portoroža. Njihov krof, polnjen z belo čokolado, malinami in kremo vrtnice, je očaral komisijo s svojo drzno kombinacijo okusov in estetskim videzom. Drugo mesto je osvojil Izobraževalni center Piramida Maribor s krofom iz polnozrnate moke, obogatenim z bučnim oljem, šunko, zeliščnim kisom in bučnimi semeni, kar predstavlja pravo kulinarično doživetje za ljubitelje slanih okusov. Tretje mesto je pripadlo Grand Hotelu Sava Rogaška, kjer so pripravili krof z nadevom iz jabolk in karamele, ki združuje sladkobo in svežino v popolni harmoniji.

Strokovna komisija z izostrenim okusom
Ocenjevanje je potekalo pod budnim očesom strokovne komisije, ki so jo sestavljali podpredsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj, vodja gostinstva v Gostinskem podjetju Trojane Urška Strnad, učiteljica praktičnega pouka na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Ljubljana Maja Grabar ter tehnolog in strokovnjak za krofe iz podjetja Lesaffre Slovenija Dominik Ocvirk. Komisija je ocenjevala skoraj 40 različnih krofov, kar je največ doslej, in pri tem upoštevala kriterije, kot so videz, tekstura, okus ter inovativnost.
Izbor “Naj krof Slovenije” je nastal v času pandemije, ko so bile turistične zmogljivosti zaprte, TGZS pa je želela z dogodkom spodbuditi gostinsko panogo in vnesti optimizem med ponudnike. Zaradi pozitivnih odzivov so se odločili, da dogodek postane tradicionalen, kar dokazuje tudi letošnja rekordna udeležba.
Pripravil: N. Z.
Vir: TGZS, www