• C Novo mesto
  • 21:42
  • Sob, 27.11.2021

Vulkanski prah nad Slovenijo, v Celju prva opozorila

Agencija RS za okolje (Arso) je dopoldne prek Twitterja sporočila, da se bo v višinah nad Evropo razširil oblak žveplovega dioksida iz vulkana na La Palmi.

CELJE, LJUBLJANA – Agencija RS za okolje je za severovzhod države izdala oranžno vremensko opozorilo. Do četrtka opoldne je namreč predvsem v severovzhodni Sloveniji napovedan močan jugozahodnik, ki bo na izpostavljenih legah dosegal okoli 80 kilometrov na uro. Medtem se nad Evropo širi oblak žveplovega dioksida iz vulkana na La Palmi, a bo ostal visoko v ozračju.

Agencija RS za okolje (Arso) je dopoldne prek Twitterja sporočila, da se bo v višinah nad Evropo razširil oblak žveplovega dioksida iz vulkana na La Palmi, ki bo ostal visoko v ozračju, nad 5000 metri.

“V nižinah vrednosti žveplovega dioksida ostajajo običajne in so daleč pod vrednostmi, ki bi lahko škodovale zdravju. Tudi v naslednjih dneh žveplov dioksid ne bo dosegel nižjih plasti ozračja,” so zapisali pri Arsu. Na španskem otoku La Palma vulkan Cumbre Vieja lavo, kot je znano, bruha že mesec dni.

“Civilna zaščita mestne občine Celje Danes in v naslednjih dneh priporoča izogibanje športnim aktivnostim na prostem. Vulkan Cumbre Vieja na španskem otoku La Palma se po zadnjih podatkih še ne umirja. Posledice izbruha v obliki vulkanskega prahu in SO2 pa so že dosegle Slovenijo,” pa dodajo na TV Celje in odsvetujejo zunanje aktivnosti.

Kako kaže?

Pri nas bo vreme po napovedih meteorologov danes popoldne večinoma sončno, le na zahodu bo pretežno oblačno. Povsod bo vetrovno, krepil se bo jugozahodni veter. V zahodnem hribovitem svetu bo proti večeru že občasno rahlo deževalo. V četrtek bo pretežno oblačno, predvsem v zahodnih in deloma osrednjih krajih bo občasno deževalo, še naprej bo pihal okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. V noči na petek pa bodo po napovedih meteorologov padavine zajele vso Slovenijo.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www