• C Novo mesto
  • 17:41
  • Čet, 11.08.2022

Za spektakel na Gorjancih 82 prijavljenih, pride tudi rekorder proge

Od Prepiha do odcepa za Dolž se je vozil s povprečno hitrostjo 160 km/h, največja izmerjena hitrost pa je znašala nekaj čez 240 km/h.

GORJANCI – Po letu premora se konec tedna nazaj vrača tradicionalna gorskohitrostna dirka na Gorjance. Za dirko se je prijavilo 83 voznikov. Predlansko zmago in rekord proge brani odlični Patrik Zajelšnik (norma M20FC), prvi favorit v državnem prvenstvu ponovno Milan Bubnič (Lancia Delta), spektakel na Gorjancih napoveduje AŠ 20005, Zveza za avto moto šport Slovenije!

Celotna lista prijavljenih

Letošnja gorskohitrostna dirka poteka ob jubileju 50-letnice, ko so Gorjanci prvič gostili gorsko dirko za državno prvenstvo še takratne Jugoslavije. To je bilo leta 1971, sicer pa so prvo gorsko dirko pri Novem mestu izpeljali že dve leti prej. Lani dirke zaradi epidemije covid-19 ni bilo, letos pa se vrača. Poleg slovenskega državnega prvenstva šteje tudi za avstrijsko državno prvenstvo, poleg tega tudi za FIA centralno-evropsko consko tekmovanje za starodobna vozila. Organizatorji so prejeli 83 prijav, od tega pričakovano največ Slovencev (65).

Predlansko zmago brani Patrik Zajelšnik (norma M20FC), ki se je že v začetku maja predstavil na dirki v hrvaškem Skradinu in se tam do samega konca boril za skupno zmago. Zajelšnik, ki prihaja iz nemškega Freiburga, kljub temu pa kot sin Slovencev vozi tudi s slovensko licenco, je tudi rekorder proge med Težko vodo in Velikim Cerovcem. Ta je dolga 4,3 kilometra in ima med štartom in ciljem 278 metrov višinske razlike.

Skupno je s športnimi prototipi ali formulami nastop napovedalo osem voznikov. Med temi je tudi Vladimir Stankovič (lola B09) in Zajelšnikov brat Alexander (norma M20F).

Bubnič ima z Gorjanci neporavnane račune

V razvrstitvi državnega prvenstva bo poskušal drugič letos zmagati Milan Bubnič (Lancia Delta). Aktualni prvak ima s to progo še neporavnane račune, saj je prav tu pred dvema letoma razbil dirkalnik in moral odstopiti. Bubnič je bil letos v Tolminu na uvodni dirki le sedmi, v Skradinu pa je že prepričljivo zmagal in za točko tudi vodi v skupnem seštevku državnega prvenstva. Bubniču bi morala biti na Gorjancih najbližje Gregor Vouk (Subaru Impreza) in Matej Grudnik (Renault Clio), ki pa bosta realno vseeno težko ogrozila odličnega Pivčana. Iz ozadja bosta stopničke napadala še Matic Kogej (Mitsubishi Lancer) in Luka Likovič (BMW M3).

V diviziji II bosta tudi tokrat prva favorita Matevž Čuden (Renault Clio) in Alojz Udovč (Renault Clio R3). Več kandidatov za vrh bo v diviziji I, poleg Domna Sveta (renault clio rally5) bodo to predvsem vozniki MG ZR 105 – Klemen Trček, Nejc Trček, Luka Brus in Aljoša Makarovič.

Dvajseterica v pokalu Twingo

Najbolj množičen bo na Gorjancih spet pokal Twingo, kjer je prijavljenih 20 voznikov oziroma voznic. Zmago iz Tolmina brani Miha Fabijan, ki bo na domači progi spet eden izmed favoritov. Ker je proga na Gorjance povsem drugačna od tiste v Tolminu, se bo v vrh morda zavihtel še kateri izmed drugih voznikov.

Dirko letos organizira AMD Novo mesto. V soboto bodo pripravili dva uradna treninga (14.30 in 16.00), še enega pa nato v nedeljo dopoldne (9.00). Ta dan bosta ob 14. in 16. uri nato na sporedu še obe tekmovalni vožnji.

„Poleg tega, da je ta dirka spektakel, ki v normalnih časih privabi bolj ali manj vse najboljše dirkače naše regije, gre tukaj tudi predvsem za tradicijo dogodka, ki se izvaja v okolišu, ki je z avtomobilizmom povezan od petdesetih let prejšnjega stoletja. Smo zelo veseli in počaščeni, da nas sprejemajo tako domačini kot tudi domača podjetja, ki nas tudi podpirajo pri organizaciji. Letos je prijavljenih 82 voznikov, kar je sicer manj od rekordnega števila prijav (več kot 150) v letu 2019. Vendar, razlogi so bolj ali manj jasni, korona je udarila tudi po nam ljubem športu. Vendar atraktivnih dirkalnikov ne bo manjkalo. Na progo se bodo prvo podali starodobna vozila, ki jih bodo sledila vozila pokalnega tekmovanja Twingo Cup, kjer je kar 15 prijavljenih tekmovalcev, ki se bodo pomerili med seboj v praktično popolnoma izenačenih avtomobilih. Zatem bodo sledila dirkalna vozila serijske produkcije, dirko pa bodo zaključili močno predelani avtomobili starih znancev gorjanske dirke Bubniča ter Schagerla, piko na i tekmovanja pa bodo postavili udeleženci v formulah in prototipih. Iz zadnje skupine vozil se nahaja favorit letošnje dirke, Patrik Zajelšnik, ki ima iz leta 2019 tudi rekord proge. Od Prepiha do odcepa za Dolž se je vozil s povprečno hitrostjo 160 km/h, največja izmerjena hitrost pa je znašala nekaj čez 240 km/h. Verjamem, da je dirka pomembna za vse dolenjske dirkače, to so Alojz Udovč, Blaž Cimrmančič, Primož Kavšek, Peter Kapler, Miha Fabijan ter David Stušek. Udovč, Fabijan ter Stušek so tudi aktivno vključeni v organizacijo dirke, ki jo je letos prevzel Avto-moto društvo Novo mesto. Letošnje leto jemljemo kot odlično učno leto za prihodnost, kjer je naš cilj pripeljati na Gorjance dirko za evropsko prvenstvo v gorsko-hitrostnem avtomobilizmu, ki je najvišji rang tega tekmovanja,“ pa v imenu organizatorjev dodaja David Stušek.

Vabljeni vsi, srečno vsem pa naj se spektakel začne!

Pripravil: Nadlani.si, as2005.eu
Foto: as2005.eu

e-bike