• C Novo mesto
  • 03:09
  • Čet, 09.02.2023

Zaradi kontaminacije začasno zadržali 1,63 milijona odmerkov cepiva Moderna

Na Japonskem so zaradi poročil o kontaminaciji začasno zadržali 1,63 milijona odmerkov cepiva in ustavili oziroma prestavili cepljenje, so sporočili iz biotehnološkega podjetja Moderna.

V 390 odmerkih cepiva naj bi bili prisotni tujki

V izjavi za javnost so zapisali, da potrjujejo “prejem  obvestila o opaženih delcih v vialah cepiva proti covidu-19”, vendar da gre trenutno le za poročila o kontaminaciji cepiva, sami pa še niso ugotovili kakršnihkoli varnostnih tveganj. Poročilo o kontaminaciji naj bi bilo domnevno povezano z njihovim proizvodnim obratom v Španiji. Pri Moderni sumijo, da bi lahko bila kontaminacija povezana z morebitno napako pri proizvodnji na kateri od proizvodnjih linij. V 38 vialah oziroma 390 odmerkih cepiva Moderna so ugotovili prisotnost “tujkov”, vendar podrobnosti o tem, kakšni tujki naj bi to bili, niso znane, poroča BBC.

Večje število domnevno kontaminiranih odmerkov je bilo uporabljenih med 6. in 20. avgustom

Večino domnevno kontaminiranih odmerkov se je poslalo na cepilne centre in podjetja na Japonskem, ampak so množično cepljenje, ki je bilo načrtovano, začasno zaustavili oziroma prestavili. Tujke v cepivu je bilo možno zaznati na enem od japonskih cepilnih centrov, japonsko ministrstvo za zdravje je po posvetu z japonsko družbo Takeda Pharmaceutical odmerke izločilo. Večje število domnevano kontaminiranih odmerkov cepiva je bilo med 6. in 20. avgustom uporabljenih na enem izmed cepilnih centrov v Osaki, vendar ni bilo nobenih poročanj o morebitnih kakršnihkoli stranskih učinkih ali zdravstvenih težavah. Kontaminirana serija odmerkov cepiv naj bi štela 565.400 odmnerkov cepiva, a so pri Moderni poleg te serije preventivno zadržali še dve seriji cepiva.

Pripravil NaDlani.si; Foto: arhiv