• 8.67C Novo mesto
  • 22:40
  • Sob, 30.05.2020

Znano kdaj se bodo začeli sproščati ukrepi, a Slovenija se je zadolžila za nove milijarde

V ponedeljek sta bila opravljena 1202 nova testa na novi koronavirus, ugotovili pa so 35 novih okužb. Skupaj je tako število potrjenih okužb 1055 ob izvedenih 29.455 testih. Hospitaliziranih je bilo 111 ljudi, od tega 31 na intenzivni negi. Umrlo je šest ljudi, s čimer se je število žrtev covida-19 povzpelo na 36.

Skupno število izvedenih testov je 29.455, od tega jih je bilo 313 izvedenih pred 4. marcem, ko je bila ugotovljena prva okužba. Odtlej pa je skupno število testov 29.142. Med zdravstvenimi delavci in sodelavci so ugotovili skupaj 189 okužb, med oskrbovanci domov za starejše pa 219.

V ponedeljek so iz bolnišnice odpustili 13 bolnikov s covidom-19, ki bolnišničnega zdravljenja niso več potrebovali, skupaj pa je takih 115 Današnji podatki bolnišnic sicer kažejo, da je v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana skupno število hospitaliziranih bolnikov 52. V enoti intenzivne terapije je 13 bolnikov, eden od teh je na oddelku Ginekološke klinike, priključen na aparat, ki nadomešča delovanje pljuč, so navedli na Twitterju.

Kaj se še dogaja?

21.24 Slovenija se je danes z izdajo nove desetletne obveznice ter povečanjem obsega dveh predhodnih izdaj obveznic zadolžila za novih 2,25 milijarde evrov, so sporočili z ministrstva za finance.

21.02 Vlada je na današnji dopisni seji za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje imenovala Tino Bregant, specialistko pediatrije ter fizikalne in rehabilitacijske medicine, ki dela kot pediatrinja in fiziatrinja v zavodu Cirius Kamnik, so sporočili iz Urada vlade za informiranje (Ukom).
20.06 Ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa se bodo lahko ob izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev začeli sproščati že od prihodnjega torka, je danes dejal premier Janša. Med drugim proučujejo možnost postopnega ponovnega zagona nekaterih gospodarskih dejavnosti ter sčasoma tudi sproščanja nekaterih omejitev gibanja.

 

Kako je v naših koncih?

Kljub zaskrbljujočim podatkom smo je Občina Trebnje, kjer je po zadnjih podatkih 11 okuženih, objavila tale zapis: »V veliki sejni sobi Občine Trebnje je potekala seja Štaba Civilne zaščite občine Trebnje. Člani štaba ugotavljajmo, da je stanje glede širjenja okužb s koronavirusom precej stabilno oziroma se v preteklem tednu in minuli vikend ni drastično poslabšalo. Kljub temu, pa ugotavljamo tudi, da v naši občini še vedno prihaja do nespoštovanja določenih ukrepov. Kljub ukrepom vlade se še vedno organizirajo privatna druženja – zabave, saj sta bili med vikendom na našem območju potrebni dve intervenciji Nujne medinske pomoči zaradi opitosti, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija. Starše naprošamo, da svoje najstnike naučite odgovornega ravnanja in upoštevanja ukrepov vlade, ki veljajo v teh izrednih razmerah. Občani še vedno opravljajo nakupe in ostale opravke v večjih skupinah (oba partnerja ali celo cela družina), kljub opozorilom in pozivom vlade. V trgovino hodite sami, čim redkeje in ne le po en izdelek! Dvakrat je bila kršena tudi razglašena požarna ogroženost naravnega okolja, zato vse občane pozivamo, da v naravnem okolju ne kurite do preklica.«

Danes je ob 13. uri v veliki sejni sobi Občine Trebnje potekala seja Štaba Civilne zaščite občine Trebnje. Člani štaba…

Objavil/a Občina Trebnje dne Ponedeljek, 06. april 2020

Ne pozabimo, v nedeljo so v Sloveniji potrdili 24 dodatnih okužb z novim koronavirusom, opravili so 489 testiranj. Umrla sta še dva bolnika, tako da se je skupno število smrtnih žrtev v državi povzpelo na 30. V bolnišnicah se je v nedeljo zdravilo 114 ljudi, od tega 30 na intenzivnih oddelkih. Med COVID-19 pozitivnimi je 468 moških in 553 žensk.

NaDlani.si; Foto: Shutterstock