• C Novo mesto
  • 01:06
  • Tor, 19.10.2021

Zopet novosti: za uslužbence v državni upravi pogoj PC

Po večkratnih pozivih, tudi zdravstvenih zavodov, pa niso omilili pogojev za dostop do zdravstvenih storitev.

LJUBLJANA – Vlada je na četrtkovi dopisni seji spremenila odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Od sobote pogoja PCT ne bo treba več izpolnjevati mlajšim od 15 let, dodane so še nekatere izjeme, denimo oskrba na bencinskih servisih in humanitarna skladišča, centri za razdeljevanje hrane in drugi kraji, ki omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam ter uporabnikom poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice.

S 1. oktobrom pa bodo morali zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni. To ne bo veljalo za šolstvo.

Po večkratnih pozivih, tudi zdravstvenih zavodov, pa niso omilili pogojev za dostop do zdravstvenih storitev.

Vlada je na četrtkovi dopisni seji spremenila odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Ta določa, da bo od 1. novembra za zaposlene v organih državne uprave veljal le pogoj prebolevnosti in cepljenja (PC). Torej pogoj, testiranje odpade, razen za tiste, ki imajo zdravstvene razloge. To pomeni, da bodo lahko v državni upravi delali le še tisti, ki so cepljeni ali so preboleli covid-19. Ta ukrep bo pričel veljati 1. oktobra. Zaposleni v državni upravi morajo do prvega oktobra prejeti prvi odmerek cepiva, najkasneje do prvega novembra pa morajo biti polno cepljeni.

V prehodnem obdobju bo “dovolj časa, da se prilagodi in organizira delo,” je na novinarski konferenci dejal Boštjan Koritnik, minister za javno upravo.

Na javnih zbiranjih nad 50 oseb bo obvezno izpolnjevanje pogoja PCT

S spremembo odloka je dovoljeno zbiranje nad 50 oseb na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih, pri katerih je organizator znan, pod pogoji iz zakona, ki ureja javna zbiranja, v zaprtih prostorih ali na odprtih površinah, če udeleženci, razen oseb, ki so mlajše od 15 let, izpolnjujejo pogoj PCT, piše v odloku.

Okužbe včeraj

V Sloveniji so v četrtek opravili 6528 PCR-testov in potrdili 1143 novih okužb. Tako je bil delež pozitivnih testov 17,5-odstoten. Vlada je medtem sporočila, da je s prvim odmerkov cepiva proti covidu-19 cepljenih 60 odstotkov odraslih prebivalcev in pozvala cepilne centre v podaljšanje delovnika čez vikend.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Gov.si