• C Novo mesto
  • 00:27
  • Sob, 18.05.2024

Kako odpraviti glivice na nohtih

Glivice na nohtih – nadloga, ki zagotovo ne bo izginila sama od sebe. Je namreč zelo trdovratna in se ob neukrepanju lahko razširi naprej, zato je treba takšen pojav zatreti takoj, ko ga opazimo.

Zakaj se glivice na nohtih sploh pojavijo? Običajno so posledica vlage, plesni, bakterij … Te stvari pa danes najdemo praktično povsod, kjer so zanje ugodni pogoji, torej v toplem in vlažnem okolju, na primer v kopalnicah, na bazenih in podobno. Še posebej je nevarnost okužbe velika v prostorih, kjer se zadržuje večja masa ljudi. Še posebej so za glivice na nohtih dovzetni tisti, ki se morda ukvarjajo s športom, sicer pa jih lahko dobi prav vsak. Okužba je pogostejša v toplejšem času, ko so stopala bolj izpostavljena, seveda pa se lahko okužite tudi pozimi, ko se vam noge v nogavicah potijo, glivice, ki bi utegnile škodovati vašim nohtom, pa živijo tudi v savnah, športnih dvoranah, garderobah, skupnih prostorih za umivanje in še kje.

Tako so videti glivice na nohtih.

Noht je porumenel, odebeljen …

Kako veste, da imate glivice na nohtih? Okužbo boste prepoznali po malih pikah in lisah, noht lahko spremeni barvo v rumenkasto in se odebeli, lahko pa celo odstopi. Noht se lahko tudi lomi, kruši, ko se ga dotaknete, pa morda tudi zaboli. Raste počasneje od drugih. Kadar so glivice na nohtih tega že deformirale, lahko pri hoji čutite bolečine, noht vam predstavlja oviro, obenem pa se okužba lahko prenaša na druge nohte, druge dele telesa in tudi druge ljudi. Glivice na nohtih boste torej odkrili po nohtu, ki je moten, porumenel, morda zadebeljen in deformiran ter dvignjen od podlage. Glivice na nohtih se namreč zažrejo globoko vanj, zato je zdravljenje lahko zelo dolgotrajno in oteženo.

Glivice na nohtih se najprej naselijo na dele kože, kjer je toplo (med prsti), kasneje pa se lahko prenesejo na nohte. Tam pa jim je precej udobno, saj so pod nohtom dobro zaščitene pred zunanjimi vplivi, zato vztrajajo in vztrajajo. In se lahko naselijo na druge dele telesa ali drugega človeka. Ko so glivice globoko v nohtu, je zdravljenje zelo zahtevno in dolgotrajno.

Kako odpraviti glivice na nohtih?

Z eno besedo: težko! Kadar je govor o tovrstni okužbi, se je lahko lotite na različne načine – s pomočjo tablet, uporabo medicinskih laserjev, če so posledice okužbe komaj vidne, pa morda lahko poskusite tudi doma, s kakšnimi naravnimi pripravki. Če glivice na nohtih zdravite s tabletami, jih morate seveda zaužiti, zdravljenje pa traja daljše obdobje. Ne pozabite na morebitne stranske učinke jemanja zdravil, zato raje premislite še o kakšni drugi metodi. Obstaja tudi uporaba medicinskih laserjev, nekateri pa se poslužujejo tudi posebnega laka za nohte, ki učinkuje le, kadar je noht prizadet na eni tretjini površine, a ga je treba uporabljati več kot leto dni. Seveda pa obstajajo tudi najrazličnejši preparati, kjer za visoko ceno dobite – nikoli ne morete vedeti, kaj. Nekateri pravijo, da ta mazila, kapljice in svinčniki delujejo, spet drugi, da ne.

Če imate glivice na nohtih, teh seveda ne lakirajte.

Verjemite pa, da vas glivice na nohtih ne bodo zapustile same od sebe, saj jim je na površini vašega telesa preprosto prelepo. Morda bo še najboljše, če glede tega obiščete svojega zdravnika, sicer pa zagotovo ne bo škodilo, če si pripravite kakšen domači preparat. Po spletu lahko tako najdemo malo morje receptov, s pomočjo katerih so mnogi odpravili glivice na nohtih. A če je en recept nekomu pomagal, ni nujno, da bo tudi drugemu. Pomembno je tudi, da vaša kura traja dlje časa in da ne obupate prehitro. Nohti na nogah namreč rastejo izredno počasi in postopek, kakršnega koli pač izberete, je treba ponavljati in pri njem vztrajati, dokler zdrav noht popolnoma ne preraste okuženega. Tudi takrat še ne smete prenehati, saj se glivice na nohtih rade vrnejo. Še kakšen mesec boste morali vztrajati pri isti kuri, da boste nadlogo povsem odpravili in da se ne bo vrnila.

Nekateri priporočajo namakanje nog v sodi bikarboni ali limoni (glivice ne marajo kisline), spet drugi so jih odpravili s kakšnimi mazili ali eteričnimi olji. Eterično olje čajevca je razkužilo, ki mu dodajte še mandljevo, olivo ali kokosovo olje, to mešanico pa potem dvakrat na dan vtirajte na prizadeti predel. Obstaja tudi olje čajevca v obliki gela, medtem ko si lahko izberete tudi eterično olje sivke, oljčnih listov ali še česa podobnega. Ker glivice sovražijo kislost, lahko uporabite tudi limonin ali grenivkin sok oziroma česnov ali čebulni, lahko pa noge namakate v kopeli iz kisa. Menda pomaga tudi ognjičevo mazilo, propolis ali kaj tretjega, na primer kopel iz gline, hrastovega lubja, kopel s pravim čajem, sirotko, glino, gorčičnim oljem … Kadar pripravljate kakšno od omenjenih kopeli, noge namakajte dlje časa in vsak dan. Po kopeli si noge obrišite s papirnatimi brisačami, ki jih boste zavrgli, saj se bodo glivice na nohtih lahko preselile še kam drugam, če si boste noge obrisali v običajno brisačo. Kad, v kateri namakate noge, uporabljajte samo v ta namen – spet z namenom, da se okužba ne bo razširila –, po umivanju pa si lahko na noht povijete kakšen kisli obkladek in nadenete nogavice, da bo preparat deloval še vso noč. Receptov za odpravljanje glivic na nohtih lahko na spletu najdete res veliko, zato izberite tistega, ki vam najbolj odgovarja. In vztrajajte pri njem, dokler vam ne bo zrasel nov, nepoškodovan noht.

Za zdrave nohte se bo po glivicah treba kar dobro potruditi.

Preventiva je zlata vredna

Če že imate glivice na nohtih, je seveda potrebno zdravljenje, ker same od sebe ne bodo izginile. Če pa vas (še) niso napadle, je ključna preventiva. V skupnih prostorih (kopališča, savne, telovadnice …) imejte obute natikače in tako preprečite neposreden stik kože s podlago, po prhanju pa dobro osušite dele telesa, še posebej predele med prsti na nogah, ki jih imajo glivice tako rade. Uporabljajte bombažne nogavice in čevlje iz naravnih materialov, ki dihajo, saj boste tako preprečili ali vsaj zmanjšali potenje nog. Nogavice tudi redno menjajte, notranjost čevljev pa redno čistite, tudi razkužujte z razpršilom. Med ščipanjem nohtov pazite, da jih ne boste prirezovali preveč na kratko, saj se tako lahko poškodujejo, pripora za urejanje nohtov na nogah pa ne uporabljajte potem še na rokah, saj se glivice z lahkoto prenesejo naprej.

Skratka, zdravi nohti so zlata vredni. Če jih nimate, jih boste dobili po kar nekaj truda in časa. A je vredno, le vztrajati je treba.

Pripravila: M. S.