• C Novo mesto
 • 02:07
 • Čet, 29.02.2024

Bolgarija: nova počitniška destinacija

Ko razmišljamo o tem, kam naslednjič na počitnice, nam misli kar same od sebe pogosto zaidejo na idlične plaže, posute z drobnim belim peskom in posejane s palmami. Pa vendar, čeprav so počitnice v Indoneziji poceni, letalske karte do tja niso. Kam oditi na oddih, če si želimo raziskati območje nekaj držav stran, vendar si ne želimo popolnoma osušiti denarnice?

Sofija: starodavni zeleni biser

Republika Bolgarija se nahaja v jugovzhodni Evropi in je soseda dveh držav, ki sta turistično načeloma bolj prepoznani: Grčije in Turčije. Njeno največje mesto je Sofija, ki je tudi prestolnica. Ponaša se z veliko zelenimi površinami in turističnimi atrakcijami. Zgradili so jo že Tračani, kasneje pa je postala pomembno mesto rimskega imperija.

Sofija je postala prestolnica Bolgarije leta 1879 – leto zatem, ko je država pridobila samostojnost. Predtem je bila skoraj pet stoletij pod nadzorom Turčije.

Kaj početi v Sofiji

Največje znamenitosti so locirane v samem centru:

 1. katedrala Sv. Aleksandra Nevskega;
 2. cerkev Sv. Sofije;
 3. glavna palača, v kateri se nahajata tudi znan etnografski muzej in galerija;
 4. boulevard Vitosha, kjer lahko najdete številne trgovinice in lokale;
 5. kip Sv. Sofije;
 6. slavne mineralne kopeli;
 7. vroči mineralni vrelci;
 8. mošeja Banya Bashi;
 9. glavna sinagoga v Sofiji;
 10. katedrala Sv. Nedelye;
 11. okrogla cerkev Sv. Jurija (St. George);
 12. nacionalni arheološki muzej;
 13. ruska cerkev Sv. Nicholasa, ustvarjalca čudežev;
 14. Borisov vrt;
 15. Trg neodvisnosti.

Splača si ogledati tudi znamenito zamenjavo stražarjev, ki je prav tako slikovita kot zamenjava stražarjev pred Buckinghamsko palačo v prestolnici Velike Britanije.

Malce izven Sofije se nahaja tudi prelepa gora Vitosha, na kateri lahko uživate v čudovitih naravnih razgledih. Na njej lahko odkrivate čudovite jame, se sprehajate ali pa tudi smučate, odvisno od letnega časa.

Splača si ogledati tudi samostan Sv. Ivana iz Rile, ki od leta 1983 spada na seznam UNESCO svetovne dediščine. Zgrajen je bil že v 10. stoletju in je tako eden izmed najstarejših in največjih samostanov v Bolgariji.

Sončna plaža (Sunny Beach)

Seveda počitnice za mnoge izmed nas niso počitnice, če ne preživimo zajetnega dela časa med ležanjem na plaži, poslušanjem nežnega šumljanja valov, ki trkajo ob obalo in branjem naše nove najljubše knjige. Nikar ne skrbite: Bolgarija nima na voljo samo bogate zaloge katedral, ampak tudi sončno in moderno plažo, na kateri ne primanjkuje možnosti za pestro nočno življenje. Sončna plaža (Sunny Beach) se nahaja tik ob Črnem morju. Če imate radi vodne športe, imate na Sončni plaži veliko možnosti zanje, prav tako pa je v njeni neposredni bližini tudi paintball park, ki predstavlja odlično možnost za skupinsko zabavo.

Ko se naveličate plaže, se lahko vrnete v prestolnico z avtobusom, ki povezuje obe destinaciji z redno linijo.

Za ljubitelje narave

Bolgarija je, podobno kot Slovenija, izjemno raznolika država. V njej lahko najdete vse od gorovij, jezer, rek pa do morja. Če imate radi nedotaknjene razglede, ki jih še niso prepredle ceste, in potreujete nekaj oddiha v osrčju narave, je Bolgarija morda prava destinacija za vas.

Sedem ledeniških jezer v gorovju Rila

Bolgarija se ponaša s čudovitimi zakladi narave; eden izmed najbolj ikoničnih in slikovitih pogledov zagotovo predstavlja sedem jezer Rila. To so ledniška jezera, ki jih lahko najdemo v gorovju Rila na severozahodu države, na več kot 2000 m nadmorske višine; najvišje lahko najdemo na višini 2500 m nadmorske višine. Okrog njih lahko najdete mnogo čudovitih pohodniških poti, ki bodo ponujale ogromno gradiva za nepozabne izkušnje in prelepe fotografije.

Nacionalni park Pirin

Pirin National Park je lociran na jugozahodu države, v njem pa se nahaja dobršen del gorovja Pirin. Obsega dobrih 400 kilometrov narave in je eden izmed treh nacionalnih parkov v Bolgariji; druga dva sta Rila nacionalni park (Rila National Park) in centralni balkanski nacionalni park (Central Balkan National Park).

Za smučarje

Če imate radi zimske športe, se vam splača poleg Rile ogledati tudi Pamporovo, ki ponuja možnosti smučanja, jamarstva in pohajkovanja po gorah.

Kulinarične poslastice za potujoče gurmane: jedi in sladice, ki jih absolutno morate poskusiti

Bolgarska tradicionalna kuhinja je znana po sveži zelenjavi, obilni proizodnji in potrošnji mlečnih izdelkov visoke kakovosti ter uporabi začimb. Bolgari pojedo precej mesa, predvsem svinjine in piščanca, znani pa so tudi po pripravi odličnih jedi iz morskih sadežev in rib.

 1. Shopska salata

Ta tradicionalna solata je sestavljena iz precej običajnih in klasičnih sestavin: paradižnika, paprik, kumaric in čebule. Kar jo dela posebno, je sir, ki je posut po njej. Gre za tradicionalni bolgarski sir, ki se mu reče sirene.

2. Tarator

Tarator je slastna juha, sestavljena pretežno iz kumaric, jogurta in česna. Odlično se prileže v vročih poletnih dneh, saj se jo tradicionalno zauživa hladno.

3. Banitsa

Banitsa je eden izmed najbolj tradicionalnih bolgarskih prigrizkov, sestavljen iz testa, masla in sira. Vsebuje prece kalorij, vendar je zelo nasiten in okusen. Dobro se sklada tudi s skodelico kave ali boze, tradicionalne fermentirane pšenične pijače, v različnih oblikah pa ga boste našli v kavarnah in pekarnah povsod po državi. Banitsa in boza skupaj predstavljata zelo pogosto kombinacijo za bolgarski zajtrk.

4. Parjeni filiiki

Ta slasten tradicionalni prigrizek je podoben francoskemu opečencu; Bolgari sveže pečen kruh namočijo v mešanico jajc, mleka in moke in popečejo na obeh straneh, dokler kruhek ni popolnoma zlatorjav. Pogosto je serviran skupaj s sirom, marmelado in svežim jagodičevjem. Dobro se sklada zlasti s tradicionalnim sirene sirom, ki smo ga že omenili zgoraj.

5. Lukanka

Če imate radi mesne poslastice, absolutno morate poskusiti to tradicionalno klobaso, polno različnih začimb – vsaka regija v Bolgariji bo Lukanko pripravila nekoliko drugače. Lepo se prileže kot prigrizek zraven pijače, sploh z nekaj sira ali zelenjave.

6. Ayran 

Ayran je tradicionalna pijača, sestavljena iz dveh enakih porcij jogurta in vode, ki jima je dodan tudi ščepec soli, pogosto pa tudi različna zelišča. Pijača se tradicionalno uporablja za zdravljenje mačka, tako da vam bo prišla še kako prav, če boste prejšnji večer med raziskovanjem bolgarske prestolnice pregloboko pogledali v kozarec. Ob njej boste navadno dobili postreženo tudi že omenjeno banitso.

7. Mekitsa

Mekitsa je neke vrste okrogel in ploščat krušni izdelek iz moke, jajc, jogurta, vode, kvasa, soli in olja, ocvrt do zlatorumene barve. Lahko ga jeste bodisi samostojno bodisi z najrazličnejšimi dodatki: sladkorjem v prahu, Nutello, medom, marmelado in različnim sadjem. Na nek način je tako podoben našim palačinkam.

Srečno pot in dober tek!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Bolgarija: nova počitniška destinacija
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.